Mladi

JU Gradska biblioteka Travnik obilježila Međunarodni dan dječije knjige

Povodom 2. aprila – Međunarodnog dana dječije knjige danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik održana radionica za djecu prvih razreda osnovne škole „Moja prva digitalna ilustracija“.

 

 

Radionicu su realizirali bibliotekarka doc. dr. Amela Bajrić i poznati bh. ilustrator i karikaturista Zdravko Cvjetković kroz dva modula na primjeru bajke „Vuk i sedam jarića“ Braće Grimm.

Prvi modul obrađen je sa književno-jezičkog aspekta i podrazumijevao je čitanje, razumijevanje bajke, a potom razgovor o bajci uz akcenat na određene detalje iz bajke, dok je drugi modul podrazumijevao digitalnu obradu detalja gdje je svako dijete dobilo priliku da sa voditeljem radionice digitalnim tehnikama iscrta određene dijelove bajke.

Kako je istakla bibliotekarka doc. dr. Amela Bajrić „cilj radionice je pomoći djeci da se kreativno izraze, potaknuti ih na promišljanje, pokrenuti zanimljive razgovore uz razvijanje sposobnosti slušanja, pamćenja i zapažanja, a radionica je izvrsna prilika za usvajanje novih znanja i vještina o digitalnim tehnikama crtanja“.

-Radionica o digitalnoj ilustraciji danas je standard u svijetu izdavaštva, a naročito u svijetu ilustrovanja knjiga za djecu. Razlika je u tome što se umjesto na papiru radi na tabletu koji pruža malo veću slobodu za greške te njihovo ispravljanje, čime skraćujemo vrijeme ilustracije za štampu. –  kazao je Zdravko Cvjetković.

Ovom prilikom JU Gradska biblioteka Travnik se zahvaljuje direktoru i nastavnicima Osnovne škole „Travnik“ koji su prepoznali značaj ove radionice u neformalnom obrazovanju djece i njihovom zdravom odrastanju.