Politika

Koalicija „Pod lupom“u Travniku predstavila probleme u izbornom procesu

 

 

Od 1996. godine na ovamo izbori u BiH nisu bili ni slobodni ni pošteni, kazao je pored ostalog, Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ govoreći na javnoj tribini održanoj večeras u Travniku.

Koalicija  „Pod lupom“  organizovala je u Travniku javnu tribinu pod nazivom  ”Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu!” koja je održana u Centra za kulturu u općine Travnik.

Dario Jovanović, direktor Koalicije i Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora pokazali su konkretne slučajeve kršenja izbornog zakona prije, tokom i nakon izbora. Na fotografijama koje su bile izložene, mogli su se vidjeti konkretni primjeri od kupovine mjesta u biračkim odborima, do poklon-paketa sa predizbornim materijalom i pošatara koji uz penzije dijeli promotivni materijal.

Na fotografijama su zabilježeni i dolasci sva tri člana aktuelnog Predsjedništva BiH kako na predizborne skupove stranaka u službenim vozilima, te zahtjevi upućeni javnim preduzećima za novčanu podršku u predizbornoj kampanji, pojasnio je Dario Jovanović.

Na izložbi su zabilježeni i slučajevi kupovine mjesta u biračkom odboru u općini Travnik, ali slučaj distrubucije promotivnog materijala putem poštara koji je dijelio penzije u Srednjobosanskom kantonu.

-Mi smo zemlja bez ljudskog, političkog i profesionalnog morala. Kod nas je izborni proces vanredno stanje, otvoreno se prodaje i otvoreno kupuje i krade se. Obični pošteni ljudi, koje političke stranke smatraju glupim, ustvari su najbolji i najpošteniji dio ove države. – kazao je Vehid Šehić, ukazajući da od 1996. godine nije bilo slobodnih i poštenih izbora, kai na nepohodnost dopune zakona.

Cilj javne tribine je da razgovaramo o ključnim problemima u izbornom procesu, predstavimo preporuke za rješenje problema, te da iste u što skorije vrijeme zagovaramo kod donosioca odluka.

Ova javna tribina predstavlja nastavak aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH i druga je u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija ,,Pod lupom“ organizovati širom Bosne i Hercegovine , u 13 različitih općina i gradova.