Lifestyle

Maderoterapija i hidžama za  zdravlje  i bolji izgled

Tradicionalne terapeutske metode i vještine koje pozitivno utiču na zdravlje i bolji izgled u posljednje vrijeme su sve popularnije. Travničanka Adila Horić, magistrica fizioterapije, uz znanja iz  oblasti medicine već neko vrijeme primjenjuje tradicionalne metode maderoterapiju i hidžamu.

 

Maderoterapija ili terapija drvetom je sve popularnija kod nas, a i svijetu. To je jedan oblik masaže koji je razvijen u Južnoj Americi, a kod kojeg se za izvođenje pokreta koriste specijalni masažeri napravljeni isključivo od drveta.

-To je jedan vid anticelulit masaže koji se izvodi specijalno dizajniranim drvetom, oklagijama. Ja sam za ovu vrstu terapije čula od kolegica, a kako sam završila fizioterapiju mislila sam da bi uz znanja koja posjedujem bilo dobro da uvedem i nešto novo. – priča nam Adila.

Prve reakcije i interes su dobri, kaže nam Adila, s obzirom da se radi o jednoj novoj metodi u Travniku i srednjoj Bosni.

-Pozitivno sam iznenađena jer smo mi jedna mala sredina i dosta je zainteresiranih za maderoterapiju. – ističe Adila.

Maderoterapija

 

 

Višestruki učinak

 

Maderoterapija nije samo anticelulit terapija, nego ima i brojne druge pozitivne učnike za ljudsko zdravlje.

-Uvijek naglašavam da je to u potpunosti prirodna terapija kojom se postiže detoksikacija organizma, relaksira i tijelo i um, ali i ubrzava metaobolizam, te oblikuje i smanjuje obim tijela. Tokom terapije veoma je važno unositi vodu kako bi se postigao efekat. – pojašnjava naša sagovornica.

Rezultati sa prvim klijentima su dobri, a najvžnije je pridržavanje uputa koje dobiju vezanih uz unos vode u organizam i kretanje. Tertmani se rade u serijama, a u jednoj seriji je 10 tretmana.

 

Pribor za maderoterapiju

 

 „Terapija oklagijama“

 

Postoji oko 20 drvenih alata za masažu metodom maderoterapije, a  većina podsjeća na modifikovane izrezbarene oklagije i rolere. Tako je često u upotrebi i  naziv “masaža oklagijama”. Međutim, nije u pitanju ono kuhinjsko pomagalo koje svi imamo kod kuće, nego nešto slično.

 

Hidžama

 

Hidžama je medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Predstavlja metodu lokalnog puštanja krvi. Izvodi se zarezivanjem kože, sterilnim i jednokratnim instrumentarijem, te vakum sukcijom u određenim regijama. Na pomenuti način se eliminiše sadržaj iz podkožnog tkiva .

-Smatra se da je krv, koja leži pod kožom, puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na pomenuti način evakuiraju iz organizma. Savremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta  i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku. Eliminisana masa sadrži 80 – 90 posto biološkog i hemijskog “otpada”, a samo 10 – 20 posto krvnih elemenata. – pojašnjava nam Adila.

 

Hidžama

 

Biološke meterije koje moramo eliminisati nastaju kao proizvodi našeg metabolizma, a intenzivnije se stvaraju kao posljedica stresa, nekretanja te štetnih životnih navika  kso što su nespavanje, pušenje i sjedeći način života . Hemijske otpadne materije su  toksini koje u organizam unosimo hranom, vodom i zrakom.