Info

Manifestacija „Meokrnje 2023” održat će se 23. jula, a okrugli sto 12. septembra

Članovi Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“, Nevzudin Vihrić, Zuhdija Ćosić i Amela Lolić i Admir Hadžiemrić, predsjednik u okviru priprema manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ sastali su se sa potpredsjednikom F BiH,  Refikom Lendom i savjetnikom potpredsjednika F BiH Igora Stojanovića, dr. Munibom Smajovićem te ih informisali o priprema u organizaciji manifestacije „Meokrnje 2023. godine“.

Manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ održat će se 23. jula 2023. godine na platou Meokrnja kada je planiran planinarski pohod uz sjećanje na stradale antifašiste u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995 godina a Okrugli sto „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ održat će se 12. septembra 2023. godine koji će i ove godine okupiti akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine u Travniku. Predsjednik Izvršnog odbora Admir Hadžimerić pozvao je potpredsjednike F BiH Refika Lendu i Igora Stojanovića i članove kabineta, na manifestaciju, ističući značaj dolaska nosioca izvršne i zakonodavne vlasti Federacije Bosne Hercegovine na Meokrnje koje simbolizira borbu bosanskohercegovačkog naroda protiv fašizma i koji je uvijek bio na pravoj strani, na strani pravde i dobra. U svome izlaganju Hadžiemrić se osvrnuo na značaj ZAVNOBIH-a koji je bio osnov da 29. februra i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine izlagasaju nezavisnost i da dva istovjetna spomenika na Meokrnju, jedan stradalim u Drugom svjestkom ratu a drugi stradalima u Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995 godina simbolizaruju antifašističku borbu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Također, ovom prilikom potpredsjednik F BiH Refik Lendo i savjetnik potpredsjednika F BiH Igora Stojanovića, dr. Munib Smajović, informisani su o saradnji SABNOR-a SBK/KSB i Organizacijee demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna koji su nosioci aktivnosti u organizaciji manifestacije „Meokrnje 2023. godina“ koji zajedničkim snagama rade na širenju ideje antifašizma, posebno kod mladih, koji treba da su u budućnosti nosioci organizacije manifestacije Meokrnje kao i drugih manifestacija na kojima se obilježavaju značajni historijski datumi iz bliže i dalje prošlosti.

Potpredsjednik F BiH Refik Lendo i savjetnik potpredsjednika F BiH Igora Stojanovića, dr. Munib Smajović, podržali su manifestaciju Meoknje ističući značaj iste a koja sa svojim sadržajima postaje prepoznatljiva na cjelokupnom prostoru Bosne i Hercegovine, posebno iz raloga što objedinjuje dva različita historijska perida i koja šalje snažnu poruku antifšističke borbe Bosanaca i Hercegovaca.