Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik u humanoj akciji

U sklopu projekta “MOJA KOSA TVOJA KOSA” Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik organizuje akciju šišanja i doniranja kose u našoj školi za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka. Organizatori pozivaju sve građane Srednjobosanskog kantona da se pridruže akciji u ponedjeljak 11.06.2018.godine u prostorijama  Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik u vremenu od 09:00 do 13:00 sati.

 

 

Za one koji žele donirati kosu, bitna napomena je da mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana te minimalno 30 cm duga (idealno je i duže).

U Bosni i Hercegovini, od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izlječenja je oko 80 posto. Međutim, put do izlječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose. Kako navode u Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ dosad je izrađeno i uručeno 18 perika, a tri su trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su potpuno besplatno svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u matičnu sredinu.

Akcija šišanja i doniranja kose za izradu perika djeci oboljeloj od raka najavljena je za ponedjeljak 11.06.2018.godine u prostorijama  Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik u vremenu od 09:00 do 13:00 sati.