Centralna BosnaTravnik

Mještani Kruščice mirno protestvovali u Travniku

Na Trgu grada Lajpciga u centru Travnika danas je održan mirni protest mještana viteškog naselja Kruščica koji se protive izgradnji mini hidroelektrane na rijeci Kruščici u općini Vitez. Kako se moglo čuti mještani Kruščice tužili su kantonalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

 

-Ovim okupljanjem želimo skrenuti pažnja javnosti na borbu mještana Kruščice protiv nelegalne izgradnje mini hidroelektrana  Kruščica 1 i 2, te u njihovoj borbi za ostvarenje osnovnog ljudskog prava na pristup pitkoj vodi. – kažu mještani Kruščice.

Oni tvrde da investitor nije na legalan način došao dozvola i Ugovora o koncesiji.

-U našem slučaju rijeka Kruščica je već decenijama odvedena kao pitka voda za Zenicu. Enormnom sječom nivo rijeke je značajno opao. Umjesto ulaganja u mini hidroelektrane tražimo da ulažu u turizam gdje se može zaposliti više ljudi. – istaknula je Maida Bilal, koordinatorica ispred Ekološkog udruženja „Bistro“ Kruščica, te naglasila je kako je Kruščica poznato izletište i zaštićena zona.

Mještani MZ Kruščica juče su imali i podršku eko udruženja iz drugih dijelova BiH.

-Ovdje smo kako bi pružili podršku mještanima Kruščice koji protestvuju već duže od godinu dana. Od ročišta koja su održana ove sedmice i koja će biti održana očekujemo pozitivan razvoj situacije za mještane Kruščice, odnosno da će doći do raskidanja koncesionih ugovora. -Jelena Ivanić, Centar za životnu sredinu i Koaliciju za zaštitu rijeka BiH.

Još od prošle godine mještani ovog viteškog naselja dežuraju na mostu u naselju Kruščica i ne dopuštaju prolaz strojevima koji bi trebala graditi mini hidroelektrane. U isto vrijeme vode i pravne bitke za osporavanje izdatih rješenja.

Zvaničnici Srednjobosankog kantona još prije protesta odlučili su da se neće obraćati, a stav institucija je da je  „sve po zakonu“!