Centralna Bosna

Mještani Kruščice neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrane

Mještani naselja Kruščica, u blizini Viteza, najavili su da su spremni i na ponovne prosvjede, nakon što su investitori objavili da ne odustaju od izgradnje mini hidorelektrane na rijeci Kruščici.

 

U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK), u Travniku je danas održana rasprava o izdavanju okolinske dozvole za mini hidroelektranu “Kruščica 1”, čiji investitor je tvrtka “Genaa” d.o.o. iz Viteza.

 

-Danas nije omogućen ulazak svim zainteresovanim strankama na usmenu raspravu povodom izgradnje male hidroelektrane Kruščica 1. Predstavnicima mjesne zajednice nije dozvoljno da iznesu svoje stavove u vezi ovog projekta, iako bi javne konstulacije trebale da budu otvorene za zainteresovanu javnost, kako bi se dobilo što više mišljenja, ideja i prijedloga i kako bi se ustanovile potrebe mještana, s ciljem da se zajednica na vrijeme uključi u procese zaštite i planiranja prostora, čiji su rijeke sastavni i neodvojivi dio. – objavljeno je na web stranici www.voda.ekoakcija.ba