Travnik danas

Najmlađi Travničani u Gradskoj biblioteci Travnik, sutra Dan otvorenih vrata

Danas su predškolci, grupe Biserčići i Zečići, iz JU “Obdanište” Travnik posjetili JU Gradska biblioteka Travnik. Mališani su imali priliku da vide gdje i kako se čuvaju knjige, na koji način su raspoređene po policama te kako se posuđuju. Ne krijući oduševljenje, postavljali su pitanje za pitanjem te tako naučili više o radu ove Ustanove.

 

-Napravili smo za njih zahvalnicu sa pravilima ponašanja u biblioteci, koje smo sročili u zanimljive stihove. Vođeni plemenitim ciljem da djeci približe kulturu čitanja i da od malena gaje ljubav prema pisanoj riječi, JU Gradska biblioteka Travnik je osigurala besplatne godišnje članarine za naše predškolce. Nakon posjete biblioteci, koja je zaključena mini igrom, prošetali smo gradom i udahnuli svježi zimski zrak. Zahvaljujemo se JU Gradska biblioteka Travnik na poklonu i prelijepim trenucima provedenim uz knjigu. – kazali su iz JU “Obdanište” Travnik.

 

 Promocija aktivnosti i rada u bibliotečko-informacijskom sistemu COBISS povodom 28. januara Dana zaštite podataka Vijeća Evrope

 

 U informacijskom društvu biblioteke su nezaobilazni centri znanja, a njihov zadatak je, pored ostalog, i evidentiranje rezultata „intelektualne produkcije“. Svoju ulogu, međutim, ne mogu obavljati ako njihovo funkcioniranje nije podržano savremenom informacijskom i komunikacijskom tehnologijom.

JU Gradska biblioteka Travnik sastavnica je COBISS bibliotečko-informacijskog sistema, odnosno COBISS.BA kao autonomnog bibliotečko-informacijskog sistema. COBISS predstavlja jedinstveni organizacijski model povezivanja biblioteka u nacionalni bibliotečko-informacijski sistem sa uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka učesnica, bazom podataka o bibliotekama COLIB, normativnom bazom podataka CONOR, a također s brojnim drugim funkcijama.

Budući da se 28. januar, kada je Vijeće Evrope prihvatilo konvenciju broj 108 kao prvi obavezujući međunarodni zakonski instrument na području zaštite podataka kojom je olakšano digitalno poslovanje i korištenje podataka, obilježava kao Dan zaštite podataka, Gradska biblioteka Travnik organizirat će Dan otvorenih vrata, u okviru kojeg će promovirati način rada i obradu podataka u COBISS-u, uz besplatnu godišnju članarinu za učenike srednjih škola općine Travnik.