Nakon priznanja krivice: Sabit Habib osuđen na godinu dana zatvora

 

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Sabita Habiba na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora za krivična djela sprečavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti i nedozvoljeno posjedovanja oružja i eksplozivnih materija. Sabit Habib (47) optužen  je zajedno sa Arnelom Habibom, Sanelom Habibom i Avdom Habibom za sprečavanje službenih osoba u obavljanju službene dužnosti što je predhodilo trostrukom ubistvu koje izvršio Sabahudin Habib 21. marta ove godine u selu Sokoline nadomak Donjeg Vakufa. Na ročištu  za izjašnje o krivici održanom polovinom septembra Sabit Habib je pred sutkinjom priznao krivicu.

Prema optužnici Sabit Habib je traktorom zapriječio put i tako onemogućio službenu osobu Omera Bašića da obavi službenu dužnost,a pretresom njegove kuće i pratećih objekata pronađene su tri bombe i više stotina komada municije raznih kalibara.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, a to su priznanje krivice i neosuđivanost, ali i otežavajuće, odnosno trostruko ubistvo koje se nakon toga dogodilo.

-Mi smatramo da se radnje koje učinio Sabit Habib ne mogu posmatrati odvojeno od događaja koji je uslijedio. – pojasnio je predsjedavajući sudskog vijeća, sudac Darmin Avdić.

Odbrana je u ovom slučaju tražila uslovnu kaznu sa Sabita Habiba što sudsko vijeće nije prihvatilo upravo zbog onoga što je uslijedilo. Sabit Habib nije prisustvovao objavi presude.

Podsjećamo, nakon ovog događaja uslijedilo je trostruko ubistvo Omera Bašića, Ševke Draginovića i Ferida Rahmanovića koje počinio Sabahudin Habib. Uskoro pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počinje  suđenje i ostalim akterima koji su učestvovali u ovom tragičnom događaju.