Nedjelja Caritasa u Bosni i Hercegovini!

Crkva u Bosni i Hercegovini svake godine proslavlja Nedjelju Caritasa na Treću nedjelju došašća. Ovogodišnja Nedjelja Caritasa pada na 16. prosinca, a ima slogan:

„Vjera, ako nema djela, mrtva je u sebi! (Jak 2,17)

 

 

Tim povodim Caritas Bosne i Hercegovine je  organizirao konferenciju za novinare na kojoj su govorili predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.

 

Prigodom uvodnog obraćanja kardinal Puljić istaknuo je kako je ustaljeno da Treću nedjelju Došašća, koja se ove godine obilježava 16. prosinca, doživljavamo kao nedjelju djelotvorne ljubavi, kao Nedjelju Caritasa u Bosni i Hercegovini, te naglasio kako ne znači da druga vremena i nedjelje nisu za to prikladni.

 

„… Ovom nedjeljom želimo probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, koja je usađena u naša srca sakramentom krštenja. Uz brojne načine kako rasti u vjeri, posebno je snažna i uočljiva djelotvorna ljubav kojom pokazujemo i svjedočimo svoju vjeru. Papa Benedikt XVI. u enciklici „Bog je ljubav“ kaže kako je ljubav prema bližnjemu ukorijenjena u ljubavi prema Bogu. To je zadaća svakog pojedinog vjernika, ali i cijele crkvene zajednice. Ako vidiš ljubav na djelu, vidiš Trojstvo, kazao je sv. Augustin. Uz ovu Nedjelju Caritasa želim uprisutniti nekoliko važnih područja za ova važna vremena, kako bi svaki krštenik djelima pokazao i živio svoju vjeru. Jedino kršćanskom ljubavlju možemo nadvladati sebičnost koja je otuđila ljude i odijelila jedne od drugih, te u javnosti nametnula vrednote koje ruše zajedništvo i ubijaju potrebu za međusobnu ljubav. Bez duha solidarnosti nema svjedočenja vjere ostvarene u ljubavi prema bližnjemu…“, istaknuo je kardinal Puljić.

 

Na koncu svog obraćanja, kardinal Puljić je uputio i iskrenu zahvalnost Caritasu za sve ono što se tijekom minule godine učinilo za čovjeka u Bosni i Hercegovini, za sve ljude dobre volje, osobito vjernike katolike, koje je ovom prigodom pozvao da u nedjelju 16. prosinca iskažu svoju solidarnost s Caritasom i čovjekom u potrebi.

 

Prisutnim predstavnicima medija obratio se i mons. Tomo Knežević te tom prigodom istaknuo kako je za Caritas u BiH 2018. obilježena raznim događajima. Godina koju su obilježili migrantska kriza u BiH, ali i napuštanje BiH velikog broja ljudi, osobito mladih, te opći izbori koji su rezultirali brojnim previranjima i neslaganjima.

 

„… Ipak, mi u Caritasu smo ponosni na sve ono što smo uspjeli uraditi tijekom 2018. godine. Ponosni smo na djela naših djelatnika i volontera na svim razinama. Mnogobrojni su programi, projekti, akcije i aktivnosti koje je Caritas u Bosni i Hercegovini realizirao: radili smo s migrantima, za i s osobama s ivnaliditetom, formirali župne Caritase, razvijali socijalna poduzeća, pokrenuli nove projekte zapošljavanja za osobe u potrebi…“, istaknuo je mons. Tomo Knežević.

U svom izlaganju mons. Knežević je iskoristio prigodu, te pozvao predstavnike vlasti u posjetu Caritasu kako bi se uvjerili u sve aktivnosti i projekte koji se provode, te pozvao na potporu djelovanja Caritasa.