InfoNajave

Obilježavanje 27. godina od osnivanja 17. Viteške i 312. Slavne brigade Armije BiH

Nizom događaja i ove godine obilježava se godišnjica osnivanja 17. Viteške Krajiške brdske (17. VKbbr.) i 312. Slavne – Travničke brigade (312. Sbbr.)  Centralni događaji održat će se u subotu 23. novembra 2019. godine u Travniku.

 

 

U 11 sati na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku bit će upriličeno polaganje cvijeća  i učenje Fatihe. U 12,30 sati slijedi obilazak Kasarne u Travniku, a u 13 sati Svečana akademija u Centru za kulturu Općine Travnik. Nakon toga slijedi druženje uz ručak.

Prije 27 godina, na 25. novembar – Dan državnosti BiH, u Travniku su prvi puta postrojene dvije brigade, 312. Slavna brigada  sastavljena od nekoliko odreda Teritorijalne odbrane (TO) Travnik  i 17. Viteška Krajiška brigada, sastavljena od Krajišnika koji su protjerani sa svojih ogništa i onih koji su došli iz zapadne Evrope kako bi branili BiH. Dalji tok rata pokazat će da su ovo bile dvije značajne vojne formacije u odbrani BiH i kasnijem oslobodaličkom pohodu ka Bosanskoj Krajini.

Ove brigade učestvovale su operacijama oslabođanja Kupresa, Vlašića, Komara, Donjeg Vakufa i kasnije u oslobađanju Ključa i Sanskog Mosta.