Travnik

Obilježen Dan KŠC „Petar Barbarić“ Travnik

Misom koju je u predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić i svečanom akademijom kojoj je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske, Ivan del Vechio, obilježen je Dan Katoličkog školskog centra (KŠC)  „Petar Barbarić“ u Travniku.

-Unatoč dugogodišnjim problemima sa povratom imovine, Katolički školski centar (KŠC) “Petar Barbarić” u Travniku okrenut je ka budućnosti i šalje plemenitu poruku jednakosti, pravde i suradnje”, kazao je ravnatelj ove odgojno-obrazovne ustanove Željko Marić, u povodu obilježavanja Dana KŠC-a u Travniku.

U sklopu KŠC-a u Travniku djeluju Osnovna škola i Gimnazija, koje pohađa više od 800 učenika, a kako je kazao Marić, ova obrazovna ustanova bilježi veliki uspjeh, iako ne može djelovati u potpunom kapacitetu. Marić je podsjetio da, unatoč sudskim presudama, zgrada travničke Gimnazije nikada nije vraćena Vrhbosanskoj nabiskupiji, zbog čega KŠC dijeli zgradu sa Mješovitom srednjom školom Travnik.

ksc_travnik_godisnjica

Marić je upozorio da se o KŠC-u i Srednjoj mješovitoj školi u Travniku često govori u kontekstu “dvije škole pod jednim krovom”, što je, po njegovim riječima, potpuno pogrešno jer se radi o imovini Crkve koja joj nikada nije vraćena.

Pored osnovne i srednje škole u KŠC „Petar Barbarić“ djeluje i sjemenište. Dr. Josip Stadler, nadbiskup Vrhbosanski  imao je želju osnovati i izgraditi ustanovu za odgoj i izobrazbu svećeničkih kandidata. S velikim naporom i pomoću dobrih ljudi 1882. godine počela se graditi zgrada u Travniku, te nakon nekoliko godina uspješno okončana.

Danas u sjemeništu, kojem su kandidati koji se pripremaju za svećenički poziv i dolaze i svih krajeva BiH i iz susjedne Hrvatske, ima 29 sjemeništaraca.