Održana početna konferencija projekta ”Saradnjom do bolje konkurentnosti”

U Travniku je održana početna konferencija projekta “Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK”. Sredstva za realizaciju projekta su obezbjeđena u okviru poziva “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II) koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini (ILO).

 

 

Opći cilj projekta je integrisati politike cjeloživotnog učenja i poduzetničkog obrazovanja s ciljevima društvenog, privrednog i regionalnog razvoja te s politikama zapošljavanja i potrebama poslodavaca na području SBK.

Krajnji korisnici ovog projekta koji će trajati 21 mjesec su nezaposlene osobe, registrovane u evidencijama Službe za zapošljavanje, uz ravnomjernu zastupljenost oba spola, nezaposleni i neaktivni mladi, dugotrajno nezaposlene žene.

Projekat će implementirati Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK, čiji će član biti Ministarstvo privrede SBK. Uz direktno učešće u radu ovog tijela i člana projektnog tima, resorno ministarstvo će osigurati finansijska sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od 24.000 KM, ali će biti i poveznica za LPZ sa drugim ministarstvima na nivou SBK i sa Vladom SBK.