PolitikaTravnik

OO Narod i Pravda o najavljenom poskupljenju grijanja u Travniku

Povodom najavljenog poskupljenja cijene grijanja, općinska organizacija Narod i Pravda Travnik je dužna da obavijesti sve građane o bitnim pitanjima koja su vezana za ovu temu.

 

 

-Prije nekoliko godina Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je novčano kaznilo Općinu Travnik i Unis Energetiku d.o.o. Sarajevo zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu i zaključivanja zabranjenog sporazuma prilikom prenosa prava daljinskog grijanja.

Također je naloženo općini i toplani da u roku od 60 dana usklade sporazum i pravilnike u tačno određenim dijelovima i odredbama, kao npr. u dijelu načina formiranja cijene grijanja. Prema našim informacijama i saznanjima, to do sada nije učinjeno. Zato bi svako poskupljenje cijene grijanja bez saglasnosti Općinskog vijeća bilo nezakonito i suprotno odluci Konkurencijskog vijeća, kao i presudi suda Bosne i Hercegovine kojom je ta odluka potvrđena.

Naravno, Općinsko vijeće takvu saglasnost ne smije dati jer cijena grijanja ne smije poskupiti jer bi to bio veliki udar na građane.

Shodno navedenom, pozivamo načelnika općine Travnik, Općinsko vijeće Travnik i predstavnike Unis Energetike d.o.o.  da poduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti s ciljem sprječavanja porasta cijene grijanja, kao i da se zakaže vanredna tematska sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se analizirati i razmatrati stanje daljinskog grijanja u Travniku i usklađivanje sporazuma i pravilnika sa zakonskim i podzakonskim propisima. – navodi se u saopćenju OO NiP Travnik.

 

Press služba OO NiP Travnik