MladiTehno

Općina Travnik bit će generalni pokrovitelj Kids Hack Day-a

Kids Hack Day program u organizaciji Malog programera, Udruženja građana iz Travnika koje se bavi edukacijom mladih u informacionim tehnologijama, ove godine će se održati 15. juna i okupiti više od 1.000 djece osnovnih škola iz Travnika i čitave Bosne i Hercegovine na Centralnom gradskom trgu.

 

 

Kids Hack Day ima za cilj popularizaciju informacionih tehnologija, STEM modela učenja, robotike i primjene praktične nastave u edukaciji djece najmlađeg uzrasta.

-Općina Travnik prepoznala je ovaj događaj kao ozbiljnu priliku za našu djecu i kao generalni pokrovitelj finansijski će podržati Kids Hack Day iz budžeta Općine sa 10.000 KM. – potvrdio je načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović.

Trenutno je  potvrđeno 10  izlagača:  Maihan books – kreativne slikovnice, Connect Arena  – VR i racing simulator, Lego  – slaganje kockica, Fab Lab – STEM škola, Didakta kids – proizvodi za djecu , DKR – Njemački centar za robotiku, School and School – STEM škola, Imtec  – STEM oprema, Mali programer – STEM škola, IUT  – racing simulator

-Pored izlagača planirano je dolazak preko 40 škola iz cijele BiH gdje bi svi oni dobili robota kojeg trebaju programirati i iskreirati na vlasiti način. S tim robotima će biti organizirana trka robota kroz grad. Za najbolje smo obezbijedili nagrade.  Za kreiranje događaja tj. pozornice, štandova, i staze za trku dogovorili smo firmu Priredba iz Sarajeva koja je organizirala veliki broj događaja kako u BiH tako i u regionu. Planiramo da će na događaju biti  preko 1.000. – kazao nam je Abdulah Fajkić, osnivač “Malog programera”.