Travnik

Otvorena džamija u Mosoru kod Travnika

 

U okviru vjersko-kulturne manifestacije  507. Dani Ajvatovice u Mosoru nadomak Travnika danas je otvorena  džamija. Otvaranju džamije prisustvovali su brojni vjernici, te predstavnici vjerskog i političkog života Travnika i Srednjobosanskog kantona.

-Gradnja ove džamije je počela 1997.godine. Dakle, prije dvadeset godina je položen kamen temeljac. Radili smo polako, svojim sredstvima. Istina, prva, inicijalna domacija bila je od Visokog saudijskog komiteta. Većina donatora je i iz ovog kraja, a imali smo i donatore drugih vjera i konfesija kojim se zahvaljujem. Uz gradnju džamije izgradili smo ujedno i imamsku kuću. Uvedeno je i grijanje na sve tri etaže džamije, kao i u pratće dijelove, abdesthanu, mokre čvorove i gasulhanu. – kazao nam je Salih Softić, predsjednik Džematskog odbora.

Svečanim otvaranjem i klanjanjem džamija u naselju Mosor proglašena je za trajno dobro i predata Islamskoj zajednici u BiH.

Prema riječima  Ahmed ef. Šehića, imama u džematu Mosor, ovaj džemat je jedan od manjih u Medžlisu IZ Travnik, broji 80 domaćinstava sa 265 stanovnika.

Današnjoj  svečanosti prisustvovao je posebni izaslanik reisul uleme, Dženan ef. Handžić,travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović, Drago Pranješ, gvardijan Franjevačkog samostana u Gućoj Gori, te mr. Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa IZ Travnik.