Hronika

Pacijentu koji je gorio u travničkoj bolnici amputirana desna šaka

 

Travnička policija istražuje požar, koji se dogodio 19. aprila na Odjelu neurologiju i psihijatrije bolnice u Travniku, u kojem je teško stradao 33-godišnji pacijent iz Novog Travnika Gabrijel Trbara. Trbara je, naime, zadobio teške opekotine ruku i stomaka zbog kojih se trenutno nalazi na Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevu, a kako kažu njegovi roditelji, Ilija i Kata Trbara, u kritičnom je stanju.

– Amputirana mu je desna šaka, dok se ljekari bore da mu spase drugu ruku. Trenutno je u komi, a još uvijek je životno ugrožen, kako su nam kazali doktori u Sarajevu – rekao je Ilija, otac stradalog.

Porodica je jučer Kantonalnom tužilaštvu u Travniku podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba na Odjelu neurologije i psihijatrije JU Bolnice Travnik, smatrajući da se požar dogodio zbog propusta osoblja.

– Smatramo da je došlo do propusta osoblja jer nam je šef odjela nakon požara kazao da je Gabrijel bio vezan, prema tome, kako je mogao sam sebe zapaliti i s čim se zapalio tako da mu je izgorjelo 50 posto ruku, kako su naveli sarajevski doktori – rekao je Trbara,  te dodao:

Iako su policiji prijavili da je došlo do samozapaljena pacijenta, danas su iz travničke bolnice medijima kazali kako je uzrok požara nepoznat, a da je prilikom incidentne situacije stradao i jedan njihov zaposlenik.

– U, za sada, neutvrđenim okolnostima došlo je do zapaljenja kreveta pacijenta, koji je od posljedica otvorenog plamena zadobio tjelesne ozljede. Tokom ove incidentne situacije i zaposlenik Bolniceje, također, zadobio ozbiljne povrede, pa su nakon primarne obrade po hitnoj proceduri obojica upućeni u Sarajevo.

U policiji su potvrdili da su iz bolnice 19. aprila oko 3.30 sati dobili prijavu da je pacijent izvršio samozapaljivanje, te da su istražne radnje, s ciljem utvrđivanja eventualnog postojanja elemenata krivičnog djela počinjenog od strane osoblja, drugih pacijenata ili treće osobe, u toku.

 

Povrijeđen je i jedan uposlenik bolnice

 

Direktor Bolnice u Travniku Mirsad Granov izjavio je kako je 19. aprila, pod za sada neutvrđenim okolnostima, došlo do zapaljenja kreveta jednoga pacijenta, koji je od posljedica otvorenoga plamena zadobio tjelesne povrede, a o čemu je odmah obaviještena policija.

– Napominjemo da je tokom ove incidentne situacije i zaposlenik bolnice, također, zadobio ozbiljne povrede, pa su nakon primarne obrade, po hitnoj proceduri, obojica upućeni u Kliničko univerzitetski centar u Sarajevu. U skladu s protokolarnom procedurom, Bolnica Travnik je o svemu odmah obavijestila nadležne policijske organe, koji su poduzeli neophodne mjere, te do završetka njihove istrage ne možemo davati više informacija – kazao je Granov, dodajući kako se dogodio nemio događaj koji zahtijeva detaljnu istragu.