“PARLAMENT BUDUĆNOSTI” – Travničani predstavljali BIH na velikom regionalnom online skupu

PS „MAYA“  – Educational Center  Travnik partner je u realizaciji regionalnog projekta pod nazivom „Youth DigiZone“,  čiji je osnovni cilj iskoristiti digitalizaciju, iskustvo učenja na daljinu i digitalne alate za mobilizaciju mladih ljudi kao svrsishodnih građana za ponovno osmišljavanje sveobuhvatnije regionalne saradnje posvećene procesu euroatlantskih integracija.

 

 

Ideja je potekla iz oštrih posljedica pandemije Covid-19 koja je istaknula potrebu za političkim i razvojnim akcijama, te uklopljenim odnosima između mladih ljudi, institucija i odluka o upravljanju. Projekat “ Youth DigiZone” finansira USAID, Balkan Trust of Democracy, The German Marshall Fund of the USA, a realizaciju predvodi organizacija „Youth Alliance“ Sjeverna Makedonija.

U nizu svojih projektnih aktivnosti  na Međunarodni dan mladih, održana je online konferencija „Parliament of the future“ na kojoj su mladi iz 7 zemalja (Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Hrvatska i Crna Gora) imali mogućnost da iznesu svoje stavove i razmišljanja o izazovima, nedostacima, problemima sa kojima se součavaju, te diskutuju o samoj formi obrazovanja za vrijeme pandemije COVID 19.

Prisutnima su se obratili i članovi Parlamenta Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

Na osnovu stavova i mišljenja koje su iznijeli mladi, zaključak je da postoje tri osnovna problema sa kojima se trenutno suočavaju: zastarijeli način obrazovanja, nesigurnost za sigurnu budućnost u svojoj zemlji, te nedostatak uključivanja mladih u procesu donošenja odluka u zajednicama/regijama u kojima žive i djeluju.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i organizacije PS „MAYA“ – Educational Center  na online konferenciji „Parliament of the future“ bili su: Đena Arifović, Mirza Džambegović i Anđela Šećerović.

Projekat se i dalje nastavlja sa aktivnostima osnaživanja mladih lidera.