Biznis

Počeo sajam “Dani maline” u Novom Travniku (FOTO)

Deseti po redu sajam „Dani maline“, koji je danas počeo u Novom Travniku okupio je desetak izlagača maline i oko 50 izlagača organskkog  voća i povrća, te proizvođače sira i mlječnih proizvoda, kao i proizvođače meda i ljekovitog bilja. 10. Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline”, kojeg je otvorio kantonalni premiejr Tahir Lendo, organizovali su Općine Novi Travnik, Saveza udruženja organskih proizvođača “Organsko Federacije BiH” i Udruženje “Organsko Srednjobosanskog kantona”.

Predsjednik Saveza “Organsko Federacije BiH” Sejad Herceg kazao je da na Sajmu učestvuju uzgajivači iz cijele BiH, naglašavajući kako je on pokrenut prije deset godina kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da promoviraju i plasiraju svoje proizvode. Herceg je istaknuo da je općina Novi Travnik začetnik uzgoja organskih malina u BiH, te da su do danas ostvareni veliki rezultati, dok se i u budućnosti očekuje daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Obraćajući se učesnicima i posjetiocima sajma, premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je da maline i organska hrana trebaju biti brend SBK-a. Svake godine imamo uzlaznu putanju i dobar rast i nadam se da ćemo se ubuduće bolje organizirati kako bi smo bolje i odgovorili na probleme u ovom sektoru i uspostavili jasan sistem u proizvodnji organske hrane, kazao je Lendo.

O problemima s otkupnom cijenom malina, kojom su ove godine nezadovljni brojni uzgajivači, govorio je i načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo, ističući da se poljoprivrednici moraju organizirati u snažna udruženja kako bi osigurali bolje otkupne cijene za svoje proizvode. Uzgajivače iz godine u godinu varaju, pa ispadne da od njih više zarađuju razni mešetari i šverceri, kazao je Lendo. Organizatori sajma “Dani maline” dodijeli su priznanja za institucije, pojedince i medije za podršku u sektoru organske prozivodnje.

Deseti Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline” održava se i sutra na Trgu ispred zgrade Općine Novi Travnik, a predviđene su i predavanja “Predstavljanje kampanje za unaprjeđenje uvjeta sektora organske proizvodnje BiH”, te “Primjena žive vode u organsko biljnoj proizvodnji”.