Kultura

Predstavljen roman Zilhada Ključnina “Ne dolaziš…”

 

Književnik Hadžem Hajdarević i profesor Mirzet Hamzić predstavili su sinoć u Gradskoj biblioteci u Travniku roman “Ne dolaziš …” ,  bosanskohercegovčkog književnika Zilhada Ključanina koji prošle godine preminuo.

-U junu 2016. godine Zilhad Ključanin je preminuo, a ovo je njegova posljednja od 40 knjiga koje je napisao. – kazao je književnik Hadžem Hajdarević.

Hajdarević i Hamzić govorili su i o književnom opusu rahmetli Zilhada Ključanina. Promocija je održana u sklopu manifestacije “Andrićevi dani”.

 

Zilhad Ključanin rođen je  u Sanskom Mostu5. marta 1960., a preminuo je u Sarajevu, 6. juni 2016. godine. Bio je bosanskohercegovački književnik. Studije filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a magistrirao iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao u Sarajevu. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevođena na više jezika: turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski. Uvršten je u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije. Dobtnik je brojnih nagrada i priznanja.

 

Godine agresije na BiH Zilhad Ključanin proveo je u Travniku sa svojim Krajišnica gdje je bio urednik lista “Bošnjak”.