Premijer Lendo: Ne želimo nove općine i nove podjele. Želimo jedinstven grad!

U intervju za dnevni list Oslobođenje premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, odgovarao je na aktuelna pitanja u SBK od podjele prihoda među kantonima u Federaciji BiH, do odnosa sa HDZ-om BiH, ali i o ustroju Općine Travnik.

 

 

Naime, u posljednje vrijeme postao je trend da pojedine općine koje nemaju ni osnovnu infratsrukuru, ne ispunjavaju ni formnalno – pravne uslove proglašavaju se gradovima, Zašto sjedište Srednjobosanskog kantona još nije grad?

 

– Kad je riječ o SDA, rekli smo da nije problem ako ćemo transformaciju raditi da općina postane grad kao što je odvajkada, od 1463. godine, kada se u pisanim dokumentima spominje grad Travnik. Sada treba formalno – pravno ispuniti uslove, inicirati to federalnom Parlamentu i usvojiti zakon o gradu. Međutim, Travnik je specifikum zato što je nekada imao čuveni preslik Mostara. U današnje vrijeme ne želimo formiranje novih općina, nove podjele. Želimo jedinstvenu općinu, jedinstven grad. Ako idemo u tom pravcu, SDA odmah diže ruke za to. Ali, nije tako. Još su na sceni određeni interesi i politike koje bi cijepale općinu, stvarale nove podjele. – pojasnio je premijer Tahir Lendo.

 

(Oslobođenje)