Centralna BosnaInfo

Preuzeti federalni zakon o državnoj službi ili izraditi vlastiti?

 

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) organizovali su danas u Vitezu  okrugli sto o provedbi Zakona o državnoj službi Federacije BiH u Srednjobosanskom kantonu.

Na okruglom stolu se razgovaralo o provedbi Zakona o državnoj službi u FBiH, setu usvojenih amandmana na ovaj Zakon i prijedlozima za rješavanje pitanja statusa državnih službenika u Srednjobosanskom kantonu.

-Ovo je zajednička inicjativa OSCE Misije i Vlade SBK. Nadamo se da će diskusija na ovom okruglom stolu poslužiti kao iskorak u ješevanju statusa državnih službenika na ovom kantonu. Učinkovita rješenja u ovako kompleksnim pitanjima se mogu postićima samo inkluzivnim pristupom pa smo zato i pozvali sve relevantne učesnike. – izjavio je novinarima Cristiano Barale, šef Terenskog ureda Misije OSCE-a Travnik.

okrugli_sto_vitez2

Iz resornog kantonalnog ministarstva istaknuli su značaj donošenja ovog Zakona u tekućoj godini.

-Programom rada Ministarstva i Vlade SBK predviđeno je donošenje Zakona o državnoj službi u SBK. To je sigurno i jedan od najvažanijih ciljeva u tekućoj godini. Cilj okruglog stila je da dobijemo što bolji Zakon, pa smo iz tog razloga formirali radnu grupu u kojoj u uključeni predstavnici Sindikata i predstavnici Saveza općina i gradova F BiH. – izjavio je ministar pravosuđa i uprave SBK, Jozo Budeš.

Kantonalni premijer kazao kako se Srednjobosnski kanton mora opredjeliti kada u pitanju izrada Zakona o državnoj službi.

-Težimo da u otvorenoj diskusiji dođemo do boljih i povoljnijih rješenja u odnosu na ono što je zakonom prepoznato. Otvorena rasprva i svi prijedlozi su dobrodošli u smislu da se Srednjobosanski kanon opredjeli da li će preuzeti federalni zakon ili će odmah pristupiti izradi vlastitog zakona.Težit ćemo da nivo standarda sa nivoa Federacije BiH zadržimo i u ovom Kantonu. – istaknuo je kantonalni premijer Tahir Lendo.

Razgovorima su prisustvovali  predstavnici Agencije za državnu službu FBiH, Vlade SBK, Skupštine SBK, Ureda za zakonodavstvo i općina Srednjobosanskog kantona, te predstavnici Saveza općina i gradova FBiH.