Primjenom svjetskih standarda broj oboljelih od tuberkuloze sveden na najmanji broj do sada

Prije 15 godina u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku godišnje bilježili po 250 novootkrivenih slučajeva ove zarazne bolesti, da bi 2015. godine taj broj bio sveden na 60 slučajeva, godinu dana kasnije na 48, a ove godine na Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze taj broj iznosi svega 35 novootkrivenih slučajeva! Rezultat je to primjene najsavremenijih terpijskih metoda, ali drugih mjera koje provode zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

-Zahvaljujući projektu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) postigli smo izvanredne rezultatu stavljanju uberkuloze pod kontrolu na prostorima srednje Bosne. Bolnica u cjelosti provodi smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Posebnu pažnju posvećujemo traganju za aktivnim kontaktima, te kontinuiranom praćnju oboljelih nakon otpuštanja iz bolnice, kroz preglede u Antituberkuloznim dispanzerima pri Domovima zdravlja. – pojašnjava dr. Emir Abdulović, direktor Bolnic eza plućne bolesti i TBC u Travniku.

 

dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC

 

Liječenje oboljelhi od tuberkuloze traje šest mjeseci, prva dva mjeseca to je bolničko liječenje, a nakon toga slijedi četiri mjeseca kućnog liječanja.

-Posebno želim naglasiti da u proteklom periodu nismo imali niti jedan slučaj pacijenta koji je bio rezistentan na propisanu terapiju. – naglašava dr. Abdulović.

Inače, Bolnica za plućne bolesti i TBC je u proteklih nekoliko godina obnovila svoje kapaciteti u oblasti dijagnostike, ali prostore u kojima su smješteni pacijenti oboljeli od tuberkuloze.

 

Tuberkuloza u Federaciji BiH

 

U prošloj godini, prema podacima Federalnog registra za tuberkulozu, prijavljeno je 495 slučajeva obolijevanja od tuberkuloze, čime se ova bolest i dalje nalazi među deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji BiH.  U razdoblju 1996.-2017. godina, u Federaciji BiH bilježi se konstatan pad stope obolijevanja od tuberkuloze.