Sport

Promovisana knjiga “Stotinu godina travničkog fudbala 1920-2020 u riječi i slici”

U okviru  kulturno-zabavne i privredne manifestacije Dani dijaspore sinoć je u Gradskoj biblioteci Travnik,  predstavljana knjiga “Stotinu godina travničkog fudbala 1920-2020 u riječi i slici”, autora Fadila Mešana.

 

Fadil Mešan, istaknuti je sportski radnik koji živi u Beligiji, a sinoć je uz razgovor sa novinarom Kenanom Kavazovićem predstavio knjigu u kojoj su objedinjeni brojni podaci od odigravanja prve fudbalske utakmice, do osnivanja prvog kluba i razvoja fudbalske igre u Travniku.

Autor u ovoj knjizi, također prezentira i zanimljive priče ilustrirane brojnim fotografijama ličnosti koje su obilježile jednu epohu u travničkom fubalu. Pored fudbalera, Mešan nije zaboravio ni trenere, sportske radnike i sudije.

Fadil Mešan je istaknuti aktivista Bosne i Hercegovine u dijaspori. Na sebi svojstven način, posebno sportom, u kome je od malih nogu, svojevrstan je ambasador naše domovine u svijetu. Skoro i da ne postoji značajnija manifestacija građana BiH u dijaspori kojoj nije dao svoj doprinos.Pa ako se pitate otkud Fadil Mešan na  “Danima dijaspore” to je samo jedan odgovor.

Travničani se sjećaju izuzetnog stonoteniskog trenera koji je naučio generacije naših sugrađana ovoj igri, a najviše kao selektora koji zajedno sa svojim kćerkama predstavljao našu BiH na svjetskim takmičenjima. Bio je aktivan i u drugim sportovima. Od 1993. godine sa svojom porodicom živi u Belgiji gdje je sa svojim kćerkama Lindom i Adelom postizao izuzetne rezultate.

Fadil Mešan je i  idejni tvorac održavanja SP bh. dijaspore u malom fudbalu. Hroničar je travničkog sporta, pa je pored ove knjige ranije pisao knjige o stonom tenisu i rukometu u Travniku.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript