Prosvjetari iz SBK uputili pismo roditeljima!

Dragi roditelji,

Vjerovatno ste informisani da će osnovne i srednje škole prvog dana školske 2017/18 godine održati štrajk upozorenja. Želimo ovim putem da Vam objasnimo iz kojih razloga je ovaj štrajk iznuđen od strane Valde SBK.

Od zauzetosti svakodnevnicom i svojim ličnim poslom, možda niste primjetili brojne zakonske akte koje je Vlada SBK donijela u zadnjih nekoliko godina vezanih za obrazovanje u SBK. Samo par njih da nabrojimo: Pravilnik o vrednovanju i ocjenjivanju učenika u srednjoj školi, Pravilnik o pohvalama nagradama i pedagoškim mjerama, Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju odgojitelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama te učitelja nastavnika profesora i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama i niz drugih pravilnika, akata i sličnih pravnih zavrzlama koje su natureni osnovnom i srednjem obrazovanju SBK. Dosta ovih akata je prepisano i to polovično iz susjedne Hrvatske. Ovim aktima Vlada, umjesto da digne nivo obrazovanja u SBK, napravila je upravo suprotan efekat. Nivo znanja učenika koji izlaze iz srednjih škola je više nego katastrofalan. To ste mogli i sami zaključiti i primjetiti! Kako to da prijašnje generacije su izlazile sa određenim znanjem, a današnje ne? A uglavnom su isti profesori! Upravo zato što je Vlada ovim aktima natjerala da nivo znanja dovoljnog za prolaz učenika se sroza ispod svakog nivoa! Bitan je kvantitet, a ne kvalitet! Bitno je da što više učenika završi srednju školu, a koliko će znati, to je praktično nebitno. Sva upozorenja nastavnika i profesora na ovu pojavu upućena prema Vladi SBK i Ministarstvu obrazovanja su ostala bez ikakvog rezultata.

Šta je sljedeće na redu? Pa sljedeće su nastavnici i profesori. Oni, i pored naturenih pravila, još uvijek pokušavaju da iole održe nivo znanja kod učenika. Ne potpisivanjem Kolektivnog ugovora želi se srozati socijalni, ekonomski i svaki drugi položaj nastavnika i profesora tako da postane više nego neprihvatljiv za iole kvalitetan nivo nastavnog kadra. Već sada imate situaciju da inžinjeri i magistri u privatnom sektoru kao i u nekim javnim preduzećima imaju daleko veća primanja nego u prosvjeti. Kolektivnim ugovorom ponuđenim od strane Vlade SBK žele se još više obezvrijediti pozicije nastavnika i profesora tako da ona postanu interesantna još samo onima koji su svoje diplome „stekli“ na univerzitetima sumnjivih karaktera! I kakav bi tada bio nivo znanja kod naše djece? Tek tada bi naša djeca izlazila iz osnovnih i srednjih škola, a da ne bi znala ni koliko je dva plus dva!

Nastavnici i profesori osnovih i srednjih škola u SBK putem Kolektivnog ugovora NE traže povećanje plaća! Čak očekuju i smanjenje plaća koje nisu povećane zadnjih deset i više godina. Nastavnici i profesori traže minimum minimuma za prosvjetne radnike osnovnih i srednjih škola u SBK. Time bi se bar u jednom domenu zaustavila erozija obrazovanja u SBK. I dok čitate ove redove, ne zaboravite gdje ste naučili to što radite. I ako želite da i vaša djeca sutra znaju čitati i pisati i da budu obrazovana, imajte razumjevanja za našu borbu i nastojanja!

 

(Sindikati obrazovanja)