Travnik danas

Prva Prvomajska budnica za četvero mladih Travničana

Adna Šehić, Amen Topčić, Vedad Babanović i Emin Bradarić mladi članovi Muzičkog društva Travnik jutros su svirali svoju prvu Prvomajsku budnicu. Zajedno sa iskusnijim članovima Duvačkog – Puhačkog  orkestra Muzičkog društva Travnik čestitali su svojim sugrađanima Praznik rada – 1. maj.

 

Najstariji duhački orkestar u Bosni i Hercegovini i jedan od simbola grada Travnika, ovog jutra promovisao je četiri člana koji će i narednih godina buditi svoje sugrađana na Praznik rada, ali i uljepšavati brojne svečanosti u “vezirskom gradu” kako to ovaj orkestar čini preko 140 godina.

 

Popularna Limena glazba i ovog prvog maja krenula je sa Kalibunara, do Grozdova i Kula. Zatim su se turističkim vozom “Ćiro” spustili do Gornjeg čaršije, gdje su ih tradicionalno dočekali aktivisti Socijaldemokratske partije (SDP) BiH sa crvenim karanfilima, doručkom i osvježenjem.

Uslijedio je defile kroz Varoš i Donju čaršiju i mali promenadni koncert u centru Travnika. Svoju Prvomajsku budnicu završili su u travničkom naselju Dolac na Lašvi. Tako se nastavlja tradicija i podmađuje članstvo najstarije orchestra u BiH. Podsjećamo, Limena glazba osnovana 1881. godine.