Kultura

Radionica za bibliotekare u Gradskoj biblioteci Travnik okupila bibliotekare sa područja Srednjobosanskog kantona

Danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“ održano predavanje sa radionicom za bibliotekare SBK/KSB „Biblioteke kao treći prostor“.

 

 

Radionica je okupila veliki broj bibliotekara nekoliko osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova sa područja Srednjobosanskog kantona.

Fatima Jelčin

Na samome početku, učesnicima radionice u ime ministra Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK /KSB gosp. Bojana Domića obratila se gđa Fatima Jelčin, viša stručna saradnica naglasivši da Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK pruža punu podršku ovakvim projektima te čestitala direktoru JU Gradska biblioteka Travnik doc. dr. Dženanu Kosu na ideji i organizaciji.

Budući da su biblioteke riznice znanja, prostor biblioteka bi trebao funkcionirati kroz učesničko djelovanje i izgradnju znanja zajednice te bi trebale biti mjesto susreta i rada na napretku. S tim u vezi danas se govorilo o bibliotekama kao trećem prostoru.

prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović

Radionicu je predvodila prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, redovna profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović kazala je da je 90-ih godina 20. stoljeća američki sociolog Ray Oldenburg skovao termin „treći prostor“. Naš prvi prostor bi bili privatni prostori, naši domovi; drugi prostor bi bilo radno mjesto, dok treći prostor podrazumijeva mjesta kao što su, naprimjer, kafići, restorani, knjižare, prostori za rekreaciju, prostori za formalno i neformalno obrazovanje i sl. U treći prostor se, svakako, ubrajaju i biblioteke. Glavne karakteristike „trećih mjesta“ su neformalnost, neutralnost i ravnopravnost. Drugim riječima, ljudi dolaze na takva mjesta kako bi se u njima ugodnom okruženju družili, zabavljali i ostvarili interakciju sa sebi interesantnim pojedincima ili grupama.

U svome izlaganju osvrnula se i na najznačajnije časopise koji mogu biti od pomoć bibliotekarima te na to koje to kompetencije treba da posjeduje jedan bibliotekar.

U interaktivnoj atmosferi bibliotekari su razmijenili vlastita iskustva u radu te usvojili korisne informacije i nova znanja koja će sigurno biti od pomoći u radu svim bibliotekarima.