Centralna Bosna

SBK: Bez odluke o isplati pomoći zaposlenim u srednjobosanskim općinama

-Mi u budžetima kantona i općina nemamo sredstva da bismo sa po 2.500 KM pomogli svoje zaposlenike, kao što je to uradila Vlada FBiH. Uradit ćemo temeljitu analizu i vidjeti imamo li mogućnosti i koliko možemo, kako ne bismo ugrozili  projekte i kapitalne investicije. – kazao je  novinarima Tahir Lendo,  premijer Srednjobosanskog kantona nakon višesatnog sastanka članova kantonalne Vlade i  predsjedavajućeg Skupštine sa načelnicima srednjobosanskih  općina  te  prvim čovjekom zakonodavne vlasti  ovog kantona, Draženom Matišićem, javlja Hronika.ba

 

Svi sudionici su, kaže jednoglasni da se odluka Vlade FBiH, trebala odnositi samo na zaposlene u realnom sektoru, a ovako su državni službenici i namještenici izbili u prvi plan po ugroženosti, što nije tačno i nije dobro.

 

Kreditno zaduženje

Na sastanku je podržana  i načelna oduka Vlade da se ide u kreditno zaduženje od 40 miliona maraka za razvojne projekte kantona i općina.

-Bitno je da svi projekti moraju biti na programu  javnih  investicija i moraju imati urbanističku i građevinsku dozvolu i na nivou općina se moraju  dogovoriti, onda donijeti cjelovitu odluku na Vladi i Skupštini,  a potom ići prema bankama sa konkretnim zahtjevima. – kazao je premijer Lendo.

Isplata pomoći zaposlenim u općinama Srednjobosanskog kantona, na čekanju
Premijer Lendo: Uraditi temeljitu analizu

 

Potvrdio je ovo i Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno koji je između ostalog kazao;

 

Isplata pomoći zaposlenim u općinama Srednjobosanskog kantona, na čekanju
Načelnik Ajkunić: Jednoobrazna odluka

 

-Prvi put možemo kazati da svi imamo stabilne budžete, te da možemo ići u kreditno zaduženje, a na tragu uredbe Vlade FBiH o pomoći zaposlenima stav je da  se nakon analize  stanja u budžetima donese jednoobrazna odluka o visini pomoći  za sve zaposlenike općina,kantona, javnih ustanova i preduzeća. – rekao je načelnik Ajkunić.

 

(hronika.ba)