BiznisTehno

Sjajna priča iz Travnika: Preko osam miliona ljudi preuzelo je aplikaciju koju su napravili Enver i Mersad

Ovaj projekat započet je još 2019. godine, kada su Enver i Mersad krenuli sa realizacijom ideja za nekoliko mobilnih aplikacija – do danas preuzetih na preko deset miliona mobilnih uređaja! – piše Oslobođenje.

 

 

Iako se svakodnevno trudimo ispuniti misiju našeg portala – pisati životne priče iseljenika iz Bosne i Hercegovine i upoznati vas sa uspješnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla, moramo priznati da nam nekada neka i promakne. Možda bi se to desilo i sa pričom o Enverom Suljićem i Mersadom Husićem, ali naši dragi saradnici pomogli su da do toga ne dođe!

 

SVE U JEDNOJ APLIKACIJI

 

Naime, ova dva sjajna momka iz Travnika napravili su aplikaciju CalCon Calculator koja je do sada preuzeta na osam miliona mobilnih uređaja. Riječ je o kostimiziranom kalkulatoru koji se prilagođava potrebama svakog čovjeka – bilo da želite izračunati zadatak za školu, broj kalorija u određenom jelu, popust za neki predmet – sve je dostupno u jednoj aplikaciji.

Inače, ovaj projekat započet je još 2019. godine. Tada su Mersad i Enver iz Travnika imali ideju za nekoliko mobilnih aplikacija, koje su do sad preuzete na preko deset miliona mobilnih uređaja.

Kada je riječ o CalCon Calculatoru, aplikacija je besplatna i jednostavna za korištenje – kako za Android tako i za iOS korisnike.

 

– Često trošimo mnogo vremena tražeći pravu formulu za školu, posao, dvostruki i trostruki popust na artikle, povećanje plate, konvertovanje valuta ili rješavanje ostalih svakodnevnih životnih problema. Ovo je glavni razlog zašto smo pokrenuli naš flagship: CalCon Calculator. Kada bismo za sve kalkulacije tražili posebnu aplikaciju, ili bismo odustali ili ostali bez memorije na telefonu. Potrebna nam je jedna aplikacija za sve moguće kalkulatore. U našoj aplikaciji, osim velikog i stalno rastućeg izbora naših kalkulatora i konvertera, korisnici mogu praviti vlastite, za tačno one probleme koje imaju, kazao je Enver Suljić koji je sa Mersadom osnovao kompaniju sa Kickstsrt Mobileom, startup inkubatorom iz Varšave.

Vijest o uspjehu ovih mladića na svom LinkedIn profilu objavio je Senad Šantić, osnivač kompanije ZenDev i suosnivač Avidnote-a.

 

SJEME ZA IT ZAJEDNICU

 

– Prošlog vikenda bio sam glavni govornik na prvoj ikad IT konferenciji u Travniku. Ambicija organizatora bila je da “zasade sjeme” za razvoj IT zajednice u ovom gradu. Pitao sam koliko IT programera trenutno živi u Travniku. Rečeno mi je – vjerovatno ispod deset, ističe Šantić dodavši kako je u tom trenutku gotovo izgubio nadu za ovu zajednicu. Međutim, nakon Senadovog govora prišla su mu dvojica mladića, predstavili se i pokazali mu aplikaciju koju su napravili. Riječ je, naravno, o Enveru i Mersadu.

 

– Pitao sam: “Koliko preuzimanja imate?” Rekli su: “Osam miliona preuzimanja na ovoj aplikaciji, ali imamo ih još nekoliko.” Zanimljivo je da niko u Travniku ne zna za njih! Ako se IT zajednica u Travniku treba graditi, neka se gradi oko njih, zaključio je u LinkedIn objavi Senad Šantić. Aplikaciju CalCon Calculator možete preuzeti na sljedećim linku: https://calconcalculator.com

 

(Oslobođenje)