Život

Srednjobosanski kanton dobio Priručnik za borbu protiv prosjačenja i nasilja nad djecom

 

Priručnik o postupanju profesionalaca u slučajevima prosjačenja i nasilja nad djecom u Srednjobosanskom kantonu (SBK) trebao bi omogućiti zajedničko djelovanje institucija u suzbijanju ovog problema, rečeno je danas u Travniku tokom predstavljanja Priručnika koji je objavilo Udruženje socijalnih radnika SBK/KSB.

soc_radnici1

 

Predsjednica Udruženja  Indira Mehić-Čejvan kazala je da prosjačenje i nasilje nad djecom predstavlja veliki problem u SBK-u, kao i cijeloj BiH, naglašavajući kako će Priručnik okupiti sve nadležne institucije u borbi protiv ovog problema.

soc_radnici2

– Priručnik je putokaz kako, kada, i koja institucija treba djelovati kad su u pitanju prosjačenje i nasilje nad djecom. Cilj nam je da zajedničkim snagama probamo smanjiti broj slučajeva prosjačenja i nasilja nad djecom – kazala je Mehić-Čejvan novinarima.

Iako ne postoje statistički podaci o broju slučajeva prosjačenja i nasilja nad djecom u SBK, Mehić-Čejvan je istaknula da postoji dovoljno razloga da se sve institucije udruže i zajednički bore protiv ovog problema.