Zdravlje

Stručnim predavanjima Udruga “Mali heroji” obilježila Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Udruga prijevremeno rođene djece “Mali heroji” organizirala je večeras u Vitezu stručna predavanja u povodu 17. novembra – Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju.

 

 

O “Uzrocima i prevenciji prijevremenog poroda” govorio je doc. dr. Marijana Marijanović, a predsjednica Udruge “Malu heroji”, Monika Blaž govorila o Međunarodnom danu svjesnosti o prijevremenom rođenju”.

“Sideropenična anemija kod djece hospitalizirane na Pedijatrijskom odjelu JU Bolnica Travnik” bila tema o kojoj je govorila doc. dr. Indira Abdulović, specijalista pedijatrije i neonatologije.

Sa temom “Uloga medicinske sestre u prevenciji i sprečavanju intrahospitalnih infekcija” prisutne je upoznala Sabina Karadža, diplomirana medicinska sestra.

“Mentalno zdravlje majki prijevremeno rođene djece” bila tema o kojoj je govorila psihologinja Ana Grganović.

O Međunarodnom danu svjesnosti 

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji se od 2008. godine inicira od strane Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI), fondacije Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne fondacije za prijevremeno rođenu djecu (NPF, Australija) ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o problemu prijevremenog rođenja i njegovim ozbiljnim posljedicama.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), incidenca prijevremenog rođenja iznosi 5 do 10 posto, što znači da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena.

 

Obilježavanje u Travniku 

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB-a je zajedno sa Udrugom prijevremeno rođene djece “Mali heroji” iz Viteza donirao pedijatrijske odjele JU Bolnica Travnik i Hrvatske bolnice Fra Mato Nikolić Nova Bila higijenskim potrepštinama.