Svjetski dan zaštite životinja u Travniku obilježen dvodnevnim aktivnostima

Dvodnevnim aktivnostima koje su organizirali Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sinih životinja „Tulika“ i Veterinarska stanica „Dr. Salkić“ u Travniku je ovilježen Svjetski dan zaštite životinja.

 

 

Prvog dana organizirana je izložba koju su priredili članovi Udruženaj za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Tulika“ Travnik, a drugi dan u savremeno uređenim prostorima sale za edukaciju Veterinarske stanice „Dr. Salkić“ priređen je okrugli sto na temu „Zaštita autohtonih pasmina u Bosni i Hercegovini“.

Svoja iskustva u ovoj oblasti prezentirali su stračnjaci i predstavnici udruženja iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova koji se bave uzgojem autohtonih pasmina. Edukacijska sala Veterinarske stanice „Dr. Salkić“ u narednom periodu bit će mjesto održavanja stručnih skupova i edukacija, kako iz ove oblasti, tako i drugih oblasti života. Teme vezane uz uzgoj i zaštitu autohtonih životinjskih vrsta poseban značaj imaju u Travniku, jer su na listi autohtonih vrsta i dvije koje su vezane za ovo geografsjo područje, pastirski pas „tornjak“ i travnički krtatkokljuni golub.

Svjetski dan zaštite životinja međunarodni dan koji se obilježava 4. oktobra svake godine, posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.