Kult ART

Teatar mladih Travnik sa predstavom Međuprostor gostovao na SarajevoFest -u

Novoosnovani Teatar mladih Travnik učestovao sa predstavom „Međuprostor“ na renomiranom festivalu SarajevoFest. Predstava je izvedena u sklopu programa Forum mladih u Pozorištu mladih Sarajevo.

 

 

Predstava Međuprostor Teatra mladih Travnik, nastala u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, autorski je projekt kreiran na temelju dokumentarne građe mladih i improvizacija na teme o kojima su željeli progovoriti. Tokom procesa mladi su prikupljali razne materijale, kreirali scene i otvarali mnoštvo pitanja.

Predstava se bavi temom odrastanja u maloj sredini, ali i sazrijevanja uopće. Istražuje prostore koji nas oblikuju, ali i one koji nas guše. Od mahale u kojoj se kao djeca igramo, preko čaršije u kojoj sazrijevamo do planine izvan grada na kojoj maštamo o budućnosti. Svi ti konkretni prostori otvaraju put ka istraženim prostorima sjećanja, emocija, snova, slobode, nepoznatog… Put ka našim međuprostorima.

Zašto moraš biti hrabar/a da bi bio/la svoj/a? Šta uopće znači biti svoj/a i biti drugačiji/a u bh. društvu? Zašto su emocije neprihvatljive u našem društvu? Zašto lako osuđujemo? Zašto mrzimo i diskriminiramo? Koji su to kalupi u koje se moramo uklopiti?

REŽIJA I TEKST:

Emina Omerović i kolektiv

PRODUCENT  I DRAMSKI PEDAGOG:

Oliver Jović

IGRAJU:

Adna Dautović, Asadullah Nekemi, Nejra Mulić, Sara Kelava, Stefan Jovišić, Vedad Kerić

TEHNIKA:

Lejla Karić, Tarik Tuco