Crna hronikaHronika

U akciji FUP-a uhapšeni službenici Policijske stanice Travnik i MUP-a SBK

Policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednobosanskog kantona (MUP SBK), a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi sa krivičnim djelima ”Ovjera neistinitog sadržaja” u sticaju sa krivičnim djelom “Prijevare”.

 

U sklopu navedenih aktivnosti, uhapšene su tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treće osobe koja su uz određenu novčanu naknadu sudjelovala u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

 

Uhapšene osobe su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te su G.P. i A.D. u zakonskom roku predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog Kantona, nakon čega je istima određen jedomjesečni pritvor, dok je S.G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca pušten na slobodu. Protiv osumnjičenih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu.

 

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju predmetetnih krivičnih djela i izvršilaca.