Centralna BosnaInfo

U Travniku obilježen Dan šehida

Polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, gdje su sahranjeni šehidi 7. Korpusa iz Bosanske Krajine i srednje Bosne danas je obilježen   Dan šehida. Drugi dan Ramazanskog bajrama tradicionalno se obilježava kao Dan šehida u znak sjećanja na šehide BiH, koji su svoje živote ugradili u temelje nezavisne Bosne i Hercegovine.

 

 

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, imami sa područja Medžlisa IZ Travnik i imami  iz krajiških općina, predvođeni travničkim muftijom Ahmed ef. Adilovićem i banjalučkim muftijom Nusret ef. Abdibegovićem proučili su Jasin za duše bosanskih šehida.

-Centralno šehidsko mezarje u Travniku ima jednu posebnu simboliku jer ovdje je sahranjeno blizu 600 šehida iz 40 općina, iz svih krajeva BiH, a najviše iz krajiških općina Prijedor, Sanski Most i Ključ. Isto tako ovdje su šehidi iz velikog broja općina sa područja Federacije BiH. Ono što nas duži, kao ljude koji njeguju tradiciju Armije Republike BiH, jeste obilježevanje Dana šehida. – kazao je Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza RVI Srednjobosanskog kantona koji danas, zajedno sa delegacijom Temeljnih boračkih organizacija položio cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku.

Današnjem obilježavanju prisustvovale su brojne delegacije iz Bosanske Krajine i srednje Bosne, a cvijeće su položile delegacije Temeljnih boračkih organizacija SBK, Vlade SBK, Općine Travnik, Udruženja porodica šehida iz Travnika, Prijedora, Ključa  i Sanskog Mosta, te KO SDA SBK.