Student Info

U Travniku počela Međunarodna konferencija o predškolskom obrazovanju

 

Danas je  u Travniku u okviru Projekta „Teacher“ počela Međunarodna konferencija „Kompetencije u predškolskom odgoju i obrazovanju“. Projekat „Teacher“ dio je Programa Erasmus +, a Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku je glavni nosilac  ovog projekta finansiranog sredstvima Evropske Unije. U projektu učestvuju još pet Univerziteta iz BiH, te četiri univerziteta iz zemalja Evropske Unije.

Učesnike konferencije iz Velike Britanije, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, te predstavnike pet univerziteta iz naše zemlje u ime Univerziteta u Travniku koji nosilac projekat pozdravili su dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku i doc. dr. Amra Tuzović,vođa ekspertnog tima.

-Cilj ove konferencije je podignuti predškolsko obrazovanje na viši stupanj i povećati broj djece koja su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem. – kazala Ljliljana Kovač, predsjednica Udruženja zaposlenika u predškolskom odgoju Federacije BiH.

Prema podacima koje iznijela obuhvat djece predškolskim obrazovanjem na nivou Federacije BiH je od 5 do 7 posto, na nivou BiH obuhvat iznosi najviše do 8 posto.

Projekat „Teacher“  traje tri godine i od njega će imati veliku korist i visokoškolske ustanove i BiH u cjelini. Za Srednjobosanskji kanton korist će biti višestruka jer ovaj kanton tek treba da dobije Zakon o predškolskom obrazovanju.