Biznis

U Travniku potpisani ugovori o podršci izvozno orijentisanim kompanijama

U Travniku su danas potpisani ugovori o dodjeli finansijske pomoći izvozno orijentisanim industrijskim društvima, koja je predviđena Uredbom Vlade Federacije BiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije koronavirusa.

 

Pravo na subvencije Vlade Federacije BiH stekla je 51 firma iz Srednjobosanskog kantona(SBK), za što je planirano ukupno 4,6 miliona maraka.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne  komore Federacije BiH Almin Mališević kazao je novinarima kako se radi o trećem paketu pomoći privredi  Vlade Federacije BiH.

– Ovo je treći dio pomoći koji se tiče grant sredstava. Radi se o raspodjeli sredstava Vlade Federacije BiH u ukupnom iznosu od 90 miliona maraka, od čega je 30 miliona maraka pripalo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da taj novac podijeli za industriju. Dakle, ovo je podrška izvoznicima i mogli su aplicirati firme koje imaju 30 posto izvoza u ukupnom prometu – pojasnio je Mališević.

Subvencije Vlade Federacije BiH u oblasti industrije, u ukupnom iznosu od 30 miliona maraka, odnose se na pet grana industrije.