BiznisInvesticije

U Travniku se realizira projekat u vrijednosti od 400.000 KM

Općina Travnik jedna je od ukupno šest lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojoj će biti implementiran projekat “Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost –podrška ugroženim osobama u BiH kroz javno civilno i privatno partnerstvo“.

 

 

Tim povodom danas je u kabinetu načelnika Općine Travnik potpisan sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta kojeg imlementiraju Njemačko savezno ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj u saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom ASB, dok je nosilac programa LIR – civilno društvo iz Banja Luke.

Kako je istaknuto na sastanku, predviđeno je da realizacija projekta traje naredne tri godine, u okviru čega je planiran niz aktivnosti koje će se realizirati na području općine Travnik, a za realizaciju projekta Općina Travnik će imati na raspolaganju 400.000 KM, od čega Općina učestvuje sa 100.000 KM.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je pohvalio dosadašnju saradnju sa ASB-om, te istaknuo da je projekat veoma značajan za lokalnu zajednicu jer pruža mogućnosti za dodatna zapošljavanja, stručno usavršavanje, prekvalifikaciju, kreiranje novih obrta i poticaj postojećim preduzećima za zapošljavanje novih kadrova.

– Značajan je i iz razloga što je težišno usmejren na žene i mlađe od 30 godina, a što je predviđeno kao dio strategije Općine Travnik, gdje pored formalnog obrazovanja nastojimo pronaći sve moguće segmente neformalnog obrazovanja i poticaja za samozapošljavanje. – kazao je općinski načelnik.


Predsjednica Udruženja LIR – civilnog društva iz Banja Luke Biljana Zgonjanin je kazala da je prva projektna aktivnost osnivanje socio-ekonomskog odbora za razvoj u koji će bitii uključeni predstavnici Općine Travnik, javnog i privatnog sektora, te civilnog društva. Kako je kazala, potom se vrši analiza potreba tržišta rada, što se posebno odnosi na mlade i žene.

Dodala je da su naredni koraci, edukacije kroz treninge, te strukovno obrazovanje korisnika koji će biti podržani kroz grantove za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog biznisa, kao i prekvalifikacije i zapošljavanje u privatnim firmama.

– Na kraju ćemo imati 60 korisnika koje ćemo stručno obučiti, od čega će njih 30 dobiti direktno zaposlenje a otsali korisnici će biti u mogućnosti da pronađu zaposlenje negdje drugo u odnosu na završene kvalifikacije. –  dodala je Zgonjanin.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je Travnik uvršten među šest lokalnih zajednica u BiH za implementaciju važnog projekta, te pozvao sugrađane koji mogu participarati u ovom projektu da se obavezno prijave.