Travnik

Vijećnik Siniša Dukić inicirao povećanje naknade za nezaposlene porodilje

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Travnik vijećnik Siniša Dukić (SDP) podnio je  Inicijativu o pokretanju procedura za izmjene i dopune Pravilnika za dodjelu  novčane pomoći za porodilje, konkretno za  kategoriju nezaposlenih porodilja.

 

-Izmjene i dopune ovog Pravilnika  se odnose na izjednačavanje zaštite i dostupnosti predviđene jednokratne novčane pomoći svim porodilja u svrhu provođenja progresivne natalne politike na lokalnom nivou. Ovom Inicijativom, pokrećemo procedure da se nezaposlene porodilje tretiraju na odgovorniji način te im se odredi mjesečni iznos naknade od minimalno 150 KM u trajanju od godinu dana od dana rodjenja djeteta. Općina Travnik je pokazala odgovornost prema studentima te tražimo da se ista odgovornost pokaže i prema nezaposlenim porodiljama.

Ovom inicijativom će se povećati potrebna sredstva na ovoj stavci koja sada iznosi 95.000 KM. Poznato je da općina Travnik ne iskoristi sav iznos planiran za porodilje te smatram da bi izdvajanje fiksnog mjesečnog iznosa pomoglo nezaposlenim porodiljama da godinu dana imaju sredstva potrebna za novorodjeno dijete.

Ovim putem apeliram na OV da podrži ovu inicijativu i stvori predpostavke za dostupnosti sredstava predviđenih za novčane pomoći svim porodiljama iz Travnika. – pšojasnio je svoju inicijativu vijećnik Dukić.