Centralna BosnaInfo

Vlada SBK: Razmotrite ponudu Vlade o povećanju satnice i vrati se za pregovarački sto!

Vlada Srednjobosanskog kantona uputila je danas poziv Nezavisnom strukovnom sindikatu zdravstvenih radnika da još jednom razmotri ponudu o povećanju satnice i da se vrati za pregovarački sto, a okupljanje u toku pauze nije štrajk, poručeno je sa sjednice o čemu je obavješten Sindikat i sve zdravstvene ustanove.

 

 

Vlada je ponudila povećanje satnice sa 2,31 KM na 2,40 KM, a Sindikat traži povećanje koeficijenta za 0,2.

-Vlada Kantona je od početka izražavala svoj stav da se materijalni status uposlenih u javno-zdravstvenom sektoru treba poboljšati povećanjem plaća i to na način da se poveća vrijednost satnice. Povećanje plaća uposlenih treba da prati i poboljšanje kvaliteta  zdravstvenih usluga osiguranicima. – naglasio je ministar zdravstva, Nikola Grubešić podnoseći informaciju na jučerašnjoj sjednici

U informaciji o stanju u zdravstvu koju je prezentirao članovima Vlade ministar je naveo i kako polusatna okupljanja tokom pauze nisu štrajk!

-Odluka Sindikata o organizovanju i održavanju generalnog štrajka upozorenja je pravno neutemeljena i može dovesti u opasnost zdravlje i život osiguranika. Vlada će ovakvu vrstu okupljanja smatrati javnim skupom  čije organiziranje definira drugi zakon. – rekao je ministar Grubešić.