Travnik

Vraćene munare na Elči Ibrahim – pašinu medresu

Travnik je poznat, između ostalog, i po jedinstvenoj panorami koju ocrtavaju obrisi srednjovjekovne utvrde i bogomolja kao i po Elči Ibrahim-pašinoj medresi, koja će vraćanjem munara nakon više od stotinu godina, poprimiti novi-stari izgled. Medresa je svoju odgojno-obrazovnu misiju počela školske 1705./1706. godine, a tokom svoje historije susrela se s nekoliko teških perioda.

 

 

Radila je u kontinuitetu do završetka Drugog svjetskog rata, a onda je, kako je to bio slučaj i s drugim odgojno-obrazovnim institucijama te vrste širom zemlje, izuzev Gazi-Husrev begove medrese u Sarajevu, zatvorena na nekoliko decenija.

 

Medresa reaktivirana u posljednjem ratu

Nastava i odgojni proces danas se odvijaju u četiri zgrade koje su u krugu stare zgrade medrese koja je završena 1895., ali je doživjela rekonstrukciju 1980-tih godina kada je bila korištena za izlaganje namještaja. Tada je dobila krov u dvorištu i današnji hol medrese, a povremeno su vršene popravke.

Njen rad je reaktiviran 1994. godine, a danas broji 18 odjeljenja u četiri razreda. Ženska odjeljenja su otvorena 2004., a značajnu podršku je pružila i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Dževdet Šošić, direktor ustanove, podsjetio je kako je naziv dobila po Elči Ibrahim-paši, jednom od 77 vezira koji su stolovali u Travniku.

“Kako kažemo za Travnik da je vezirski grad, isto tako mi smo ponosni da kažemo da je Elči Ibrahim-pašina medresa jedina vezirska medresa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Šošić.

Osvrnuo se na period 19. stoljeća kada je prvobitna zgrada medrese srušena kako bi kroz to područje prošla pruga, a gradnja nove zgrade počela je 1893., a završena 1895. godine.

Njen izgled je mijenjan kroz historiju pa su munare koje su se prvobitno nalazile na medresi, srušene 1918., a medresa trenutno prolazi kroz zahtjevan projekt rekonstrukcije koji obuhvata i vraćanje munara.

Šošić je podsjetio kako je 1993./1994. medresa prošla kroz manju rekonstrukciju kada su saloni namijenjeni za izlaganje namještaja na spratu pretvoreni u spavaonice, a u donjem dijelu za učionice. Zgrada je tako funkcionisala do prošle godine kada je TIKA, podsjeća Šošić, odobrila finansiranje rekonstrukcije projekta u iznosu od 970.000 eura.

“Taj projekt podrazumijeva rekonstrukciju svega, od infrastrukture unutar kanalizacione mreže, vode, struje i svega onoga što je potrebno da zgrada izgleda kao nova. Ona ima svoju draž, jer je iz perioda Austro-Ugarske i njihov stil se prepoznaje u ovome svemu. Imala je i svoj mesdžid s velikim kubbetom i dvije munare. Upravo te dvije munare su 1918. srušene zbog trošnosti, tako je barem navedeno, nakon čega se nisu popravljale”, rekao je Šošić.

 

Vraćanje starog izgleda 

 

Ipak, novi projekt rekonstrukcije obuhvata i vraćanje munara. S tim, da će se ispod drvenih obloga nalaziti željezna konstrukcija, a vraćanjem munara, dodaje Šošić, vratit će se i stari izgled ulaza u Travnik iz pravca Sarajeva.

“Interesantno je to da na ulazu u Travnik iz pravca Sarajeva već imate pogled na šest munara i taj ambijent islamske tradicije i kulture koja se nazire u gradu Travniku, jer se kaže za njega da je otvoreni muzej. Također, imate džamiju koja je napravljena na izlazu iz Travnika prema Turbetu, s dvije munare. Vraćanjem ove dvije munare na medresu, dobijamo novu simboliku, s dva ulaza u grad Travnik, s po dvije munare i one će stvarno krasiti ne samo medresu nego i Travnik”, rekao je Šošić.

Radovi i pripreme na tome počeli su prije nekoliko mjeseci, a mogli bi biti završeni početkom sljedeće godine. Na munarama bi se mogli naći i kandilji koji će svijetliti u mubarek danima i noćima te predstavljati draž za mnoge koji se u tom periodu budu nalazili u Travniku. Planirano je da na munare bude postavljeno ozvučenje, kako bi se s tih munara čuo ezan iz Šarene džamije.

Šošić je zahvalio TIKA-i istakavši kako je ta agencija ranije uložila 500.000 eura u izgradnju objekta ženske medrese.

“Milion i po eura ukupno je uloženo u Elči Ibrahim-pašinu medresu”, rekao je Šošić

 

Rekonstrukcija glavnog objekta

 

Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, kazao je kako je 1994. kada je ponovo reaktiviran rad medrese u Travniku, postao jedan objekat, koji trenutno prolazi kroz projekt renoviranja. Nakon toga su izgrađena još tri. Posljednji od četiri objekta, otvoren je prošle godine.

Adilović je podsjetio kako je TIKA izrazila spremnost da finansira detaljnu rekonstrukciju glavnog objekta koji datira iz 1895. godine.

“To je rekonstrukcija koja se već godinu izvodi. Bilo je planirano da se to izvrši još ljetos. Međutim, zbog sporijeg priliva sredstava nije se moglo sve do sada završiti”, rekao je Adilović.

Dodao je kako su zadovoljni kvalitetom radova, izvođačem, te što se, uprkos radovima, nastava prilično nesmetano odvija.

Podsjetio je kako je riječ o zahtjevnom projektu čiji su troškovi visoki. Ukazao je i na dobru saradnju s TIKA-om i drugim turskim organizacijama, čiji su projekti vidljivi kako u Travniku tako i u drugim dijelovima zemlje.

“Turska Direkcija za vakufe nam je proljetos završila rekonstrukciju Šarene džamije, što je jedan historijski, generacijski projekat i pokazatelj dobre saradnje”, podsjetio je Adilović.

Osvrnuo se i na projekt vraćanja munara na Elči Ibrahim-pašinu medresu te dodao kako su munare postojale do 1918., kada su se, kaže muftija pozivajući se na historijske izvore, “navodno prilikom pokušaja rekonstrukcije srušile”.

Podsjetio je na fotografije na kojima su munare vidljive te dodao kako su uspjeli doći do originalnog projekta iz 1895. godine u Državnom arhivu u Sarajevu te prema njemu se one i prave.

Konstrukcija je već postavljena, a na nju će biti postavljene drvene obloge i one će dobiti izvorni oblik.

 

Još ljepši ulaz u Travnik

 

“Ulaz u Travnik je ionako prelijep, još kad ove dvije munare budu, to će biti dodatna radost. Mi smo to htjeli i na stotinu godina od njihovog rušenja, ali nismo uspjeli iz nekoliko razloga, najviše finansijskih. Hvala Bogu, da smo to sad dočekali. Što se tiče završetka radova, vjerovatno se to neće moći završiti za mjesec-dva“, rekao je Adilović koji očekuje da bi svečano otvorenje moglo biti održano na proljeće.

Pojasnio je i kako je ustanovljeno da je postoji niz dodatnih radova na rekonstrukciji kako bi objekt bio što funkcionalniji.

“Nas raduje da je iz rukovodstva TIKA-e poslat signal da sve treba da se uradi odlično, jako kvalitetno, tako da, iako potraje malo duže da se ti radovi završe, ali će to na kraju biti na opće zadovoljstvo i Islamske zajednice, TIKA-e, učenika i profesora koji koriste objekat”, rekao je Adilović.

Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini, podsjetio je kako je agencija od 1995. u BiH realizirala oko 900 projekata, a riječ je o investiciji u iznosu od oko 80 miliona dolara. Riječ je o projektima u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, infrastrukture, restauracijama historijskih spomenika….

Osvrnuo se i na Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku podsjećajući kako je ona od 1706. prošla kroz niz rekonstrukcija.

“Nažalost, munare koje su se prvobitno nalazile na medresi, srušene su prije 101 godinu. TIKA je prošle godine počela s projektom restauracije Elči Ibrahim-pašine medrese. U narednim mjesecima restauracija će biti u potpunosti završena. Već je počelo postavljanje munara koje su se na objektu prvobitno nalazile”, rekao je Alimci koji je kazao kako im je drago što će munare biti vraćene na medresu i da će ona nastaviti biti ustanova u kojoj će biti obrazovane i odgajane buduće generacije.