Za ubistvo Almase Bilkić četiri osobe osuđene na 62 godine zatvora!

Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao je prvostepenu  presudu kojom su Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić, Nedžad Sarajlić i Edita Ramić proglašeni krivim za razbojništvo koje su počinili 13. marta prošle godine, a u kojem je smrtno stradala 70-godišnja  Almasa Bilkić.

 

 

Ahmed Imamović (1966.) iz Zenice, Zikret Sarajlić (1992.) iz Travnika i Nedžad Sarajlić (1995.) iz Zenice osuđeni su na po 19 godina zatvora, dok je staricina nećakinja Edita Ramić (1978.) iz Gornjeg Vakufa osuđena na pet godina zatvora.

Oni su provalili u staricinu kuću u noći 13. marta prošle godine s ciljem da je opljačkaju. Staricu su vezali i stavili joj ljepljivu traku na usta kako ne bi pozivala pomoć. Nakon toga su ispreturali stvari po kući te ukrali od nje blizu 4.700 KM i određenu količinu zlatnog nakita.

Utvrđeno je da je Edita Ramić kazala trojici razbojnika da starica ima novac jer prima penziju iz inozemstva.

 

-Optužena Edita Ramić, postupajući u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i za optužene Ahmeda Imamovića, Zikreta Sarajlića i Nedžada Sarajlića, nagovarala ih je da u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u naselju Gornja Mahala, oduzmu novac od oštećene Almase Bilkić, a koja je njena tetka, te im dala informacije o tačnom opisu i rasporedu prostorija kuće gdje stanuje oštećena, opisu prilaza kuće, podatak da oštećena živi sama, da pije lijekove, o vremenu kada oštećena ide na spavanje, da prima njemačku penziju, da u kući ima najmanje 30.000 KM, svjesna da će Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić i Nedžad Sarajlić nasilno ući u kuću oštećene i pri tome primijeniti silu prema oštećenoj radi oduzimanja novca i dragocjenosti, a za tu informaciju bi dobila dio otuđenog novca”, navodi se u presudi.

Tijelo je pronašla komšinica koja je ostavila Almasi mlijeko na ogradi, ali ga ona nije uzela. Kada je prišla kući vidjela je otvorena vrata i ušla. Stvari su bile ispreturane, a Almasa je bila svezana i mrtva. Obdukcijom je utvrđeno da je preminula usljed gušenja.

“U kuhinji su zatekli oštećenu kako spava na kauču te su joj, kako bi spriječili njen otpor, odmah prišli i koristeći ljepljivu traku Nedžad Sarajlić i Zikret Sarajlić vezali su joj ruke na leđa, kao i noge u predjelu skočnog zgloba, a istovremeno je Ahmed Imamović opkoračio oštećenu dok je ležala potrbuške i vršio snažno pritiskanje s oba dlana ruku na tjeme glave oštećene, svi svjesni da je takvim pritiskanjem glave oštećene, kojoj su u tom položaju zatvoreni usta i nos, potiskom na podlogu kauča i zbog toga što su joj vezane i ruke i noge lišena svake mogućnosti da se brani ili pruži otpor, te da je tako mogu usmrtiti i pristajući na to, usljed pritiska glave oštećene je došlo do mehaničkog ugušenja kao posljedice istovremenog zatvaranja otvora organa za disanje, nosnog i usnog otvora, te smrti oštećene”, stoji  u presudi.

Nakon što su opljačkali i usmrtili Almasu, razbojnici su pobjegli izvan BiH i uputili se u Holandiju. Prvi je uhapšen Nedžad Sarajlić koji je sve priznao policiji, a za drugom dvojicom je bila raspisana potjernica te su naknadno uhapšeni.