Scena

Zijah Sokolović na „Andrićevim danima“

 

Na sceni Hrvatskog kazališta u Travniku i ove godine u sklopu manifestacije „Andrićevi dani“ gostovao je glumac Zijah Sokolović. Ovaj puta višestruko nagrađivanom predstavom „Medvjed“ prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, koju je sam režirao. Za samu predstavu glumac i režiser Zijah Sokolović kaže da je to „šala za džez kvartet i jednog glumca u deset slika“.

zijah_sokolovic

-Likove u predstavi igraju instrumenti. Ženski lik, Jelena, je saksofon, a sluga od ženskog lika Luka je bas gitara,a ja realno igram lik glumca Smirnova. Tekst je u dijalogu sa muzikom i glumasc je u dijalogu sa instrumentima. To jeste jedna kazališna avantura je i jeste neobično. Komedija kao šala  i šala za džez kvartet i jednog glumca u 10 salika. Mi smo smo 20 godina zajedno, što je takođe neobično i 20 godina pokušavamo da održimo ideju ove predstave.Mislim da jesmo. – kazao je Sokolović.

anto_zijah

Prema njegovim riječima ovo je „festivalska predstave“ jer i naredne godine ih očekuju gostovanja širom svijeta, a u protekle dvije decenije osvojili su brojne festivale. Izuzetnu predstavu imala je priliku pogledati i publika u Travnika, a dvorana Hrvatskog kazališta Travnik bila je sinoć ispunjena do posljednjeg mjesta.