Centralna Bosna

224 ruže za 224 logoraša strijeljana na Korićanskim stijenama

Bacanjem 224 ruže niz liticu na mjestu masovnog strijeljanja članovi porodica žrtava, bivši logoraši, predstavnici svih nivoa vlasti brojni građani danas su na lokaciji Korićanskih stijena, na planini Vlašić, obilježili 31. godišnjicu od svirepog masovnog strijeljanja 224 logoraša koji su prethodno dovedeni na lokalitet egzekucije pod izgovorom odlaska na razmjenu.

 

 

Članovi porodica ubijenih, bivši logoraši, brojni građani, predstavnici i članovi udruženja žrtava, bacanjem ruža niz stijenu u ponor dubine 300 metara, suzama i dovama su se prisjetili strijeljanih logoraša, na mjestu gdje su ubijeni nakon što im je naređeno da se poredaju duž ivice puta prema litici i kleknu. Potom su uslijedili pucnji koji su trajali, prema svjedočenjima učesnika, zločinaca, više od 15 minuta.

Obilježavanju su uz brojne građane prisustvovali članovi porodica ubijenih, potom ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Mehmed Pargan, muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predsjednik Saveza logoraša u BiH Seid Omerović, premijer SBK Tahir Lendo, načelnik općine Travnik Kenan Dautović, te predsjednici regionalnih saveza logoraša i udruženja žrtava.

Ministar Hurtić je u obraćanju prisutnima podsjetio na stratišta u poput Ahmića, Dretelja, Omarske, Srebrenice, Koričanskih stijena i brojnih drugih o kojima se dovoljno ne govori:

– Broj 224 treba da bude u našim glavama svaki dan, da se sjetimo 224 osobe, čovjeka. 224 osobe su likvidirane i bačene u ovu provaliju. Nemojmo zaboraviti taj broj i spominjite ga svojoj djeci. – kazao je ministar Hurtić.

Muftija Adilović je kazao kako je današnje obilježavanje i sve što se dogodilo ovdje i na drugim stratištima “opomena svima nama”.