Info

24 godine od osnivanja 7. Korpusa Armije Republike BiH

Jubilej 24. godine od osnivanja najmlađeg i najljućeg Korpusa Armije Republike BiH, 7. Korpusa, bit će obilježen 7. aprila centralnom manifestacijom u Travniku, rečeno je na današanjoj konferenciji za novinare Organizacionog odbora, koja je održana u Travniku.

 

-Ne smijemo prepustiti zaboravu datume kao što je dan formiranja 7. „Ljutog“ Korpusa Armije R BiH.  Ponosni smo na tu formaciju koja je dala veliki doprinos u oslobađanju teritorija. – kazao je predsjednik Organizacionog odbora, Tahir Lendo, uputivši poziv svima da daju doprinos u izradi monografije ovog Korpusa koja bi trebala biti promovisana naredne godine na 25. godišnjicu.

Prema riječima Ekrema Julardžije, člana Organizacinog odbora, već je realizovano nekoliko aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma,od tradicionalnog izlaska na Vlašić pripadnika 5. bataljona 312. Slavne i 37. Muslimanske brigade, preko obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića.

 

 

Brigadir Remzija Šiljak podsjetio je na oslobodilački pohod 7. Korpusa koji je započeo odmah nakon formiranja 1994.godine ponovnim zauzimanje kote Meokrnje na Vlašiću. Uslijedile su brojne uspješne operacije od  Kupresa , Vlašića, Donjeg Vakufa do oslobodilačkog pohoda u Bosanskoj Krajini.

-Jedinice iz sastava 7. Korpusa oslodile su značajan dio teriotrije općina Donji Vakuf i Bugojno, te dio teritorije Gornji Vakuf i Kupres. Zbog dogovora na višem nivou prepušteno je da jedinice HVo uđu u Kupres. Na taj način su i uvučene u sukob sa agresorom. – ispričao je brigadir Šiljak koji radi i na monografiji 7. Korpusa.

Nosioci aktivnosti na izradi monografije su Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH iz Travnika i Udruženje 17. Slavna Krajiška brigada iz Ključa.

-Spoj ljutih Krajišnika i saburli ljudi iz srednje Bosne u ratu je bio dobitna kombinacija pa će tako i rad na monografiji biti. – kazao je brigadri Šiljak.

Do centralnog obilježvanja u Travniku održat će se niz sadražaja u Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu.