KulturaScena

6. Acosutic Fest Travnik: Promovisana knjiga „50 godina BH pop rocka“

 

 

U okviru 6. Acoustic festa Travnik 2017 upriličena je promocija knjige “50 godina BH pop rocka”, autora Amira Misirlića. Žurnalista, publicista i bh. muzički kritičar Amir Misirlić predstavio je knjigu, odnosno leksikon pod nazivom “50 godina bh pop-rocka”, koji je svojevrsan ažurirani nastavak izdanja iz 2004. godine.  Na preko 300 stranica autor donosi brojna imena muzičara, muzičkih grupa i pojmova u pet povezanih cjelina podijeljenih po dekadama.

Kroz razgovor sa Taikom Ganiće, muzičarom i producentom iz Travni,  Misirlić je prisutnima iznio niz zanimljivih podataka i anegdota, ali i najavio neke nove knjige.

-Pišem biografiju Zorana Redžića i tu ću definitvno otkriti zašto je Željko Bebek otišao iz Bijelog Dugmeta. Tu će čitaoci imati priliku da vide zabranjeni omot za album „Bitanga i princeza“ o kojem su svi pričali, a niko ga nije vidio. Takođe, ću otkriti i kome je povećena pjesma „Blues za moju bivšu dragu“. – kazao je autor Misirlić.

Misirlić je istaknuo kako BiH i danas ima izuzetne muzičare i autore, ali da je naša zemlja pod „kulturološkom okupacijom“.

-U bivšoj državi diskografija je bila treća izvozna grana u BiH. Danas smo pod „kulturološkom okupacijom“,a nekada smo diktirali trendove. Talenat imamo, ali sistem ne stoji iza toga. – kazao je Misirlić.

Travničku promociju bila je druga, nakon sarajevske, a na svoj način uljepšali su je nastupima Azra Seferović , Eman Ganić, te članice Plesnog studija „Prijatelji djece Maya“.