IzdvojenoTravnik

Svečano otvoren četvrti objekat u kompleksu Elči Ibrahim-pašine medrese

 

Danas je u Travnik u, sklopu kompleksa Elči Ibrahim-pašine medrese, najstarije obrazovno-odgojne institucije u srednjoj Bosni, svečano otvoreni četvrti objekat za smještaj učenika. Projekat vrijedan 1,1 milion eura finansiralo je Ministarstvo vakufa države Katar. Presjecanju vrpce i zvaničnom otvaranju novog objekta predhodila je svečanost u holu Elči Ibrahim-pašine medrese kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, a među njima i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husen ef. Kavazović, te predstavnici Ministarstva vakufa i islamskih pitanja Katara i Ambasade Katara u Sarajevu.

Direktor Medrese, mr. Dževdet Šošić naglasio je u svom obraćanju da će otvaranje četvrtog objekta još više unaprijediti rad ove odgojno obrazovne ustanove.

-Želim čestitati Medresi i zahvaliti našim donatorima na ovom projektu u Elči Ibrahim-pašinoj madresi. Ovo je veoma važan projekat za nas koji je otvorio nove mogućnosti za nas,  da djeca imaju bolje uvjete rada i života ovdje. Naravno država Katar je pomogla Islamskoj zajednici u BiH,a najveći projekat je Gazi Husrev – begova biblioteka, ali i ovo je za nas  vrlo značajan projekat. Sa državom Katar i sa ministarstvom i ministrom vakufa imamo dobre i prijateljske odnose. Nadamo se da će biti novih projekat sličnih ovom ovdje u Travniku. – kazao je reisul-ulema dr. Husein Kavazović.

 

U četvrtom objektu u sklopu kompleksa Elči Ibrahim- pašine medrese sješten je  muški internat, sportska sala, teretana i svlačionice. Objekat ima površinu od 1.423 kavdratna metra.

Objekat je rađen po projektu travničke projektantske kuće „Games“  Alije Gafića, a uspješan izvođač radova bilo Građevinsko preduzeće  „Vlašić-gradnja“ iz Travnika.  I ovaj objekat zadržao je prepoznatljivi stil ostalih objekata u kompleksu Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Travnička medresa imala je u protekloj školskoj godini  372 učenika i učenice. Iako je na početku bila muška medresa, veliko zanimanje za ovu obrazovno-odgojnu instituciju bilo je povod za gradnju i kasnije formiranje ženskog dijela medrese. Sada ima više ženskih odjeljenja. Učenici dolaze iz SBK, ZDK, te USK i Kantona Sarajevo, ali iz Austrije.