Biznis

Autoceste FBiH dobijaju 120 miliona KM za izgradnju brze ceste Lašva-Travnik

Nakon što je državni ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda prošle sedmice u Moskvi potpisao sporazum s ruskom stranom o naplati klirinškog duga u iznosu od oko 116 miliona eura, entitet Federacija BiH svoj dio sredstava će utrošiti za izgradnju brze ceste od Lašve prema Travniku.

Raspodjelom sredstava od klirinškog duga najveći procenat pripada FBiH i to oko 131 milion KM Federaciji BiH, Republici Srpskoj nešto više od 65 miliona KM, državnim institucijama 22,7 miliona KM i Brčko disktriktu 6,8 miliona KM.

Kako je  potvrdio direktor preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić Vlada FBiH će odmah prebaciti 120 miliona KM za izgradnju dugo najavljivanog projekta, brzu cestu Lašva-Travnik.

“Od klirinškog duga dobit ćemo oko 120 miliona KM. Radovi kreću čim dobijemo zeleno svjetlo od Vlade da raspišemo tender. S obzirom da se radi o našem novcu, odnosno finansiranju primjenit ćemo naš zakon o javnim nabavkama”, kazao je Terzić.

Za dionicu koja je duga 25 kilometra potrebno je oko 183 miliona KM. Naplatom klirinškog duga obezbijeđeno je već 120 miliona, dok će se preostali iznos sredstava tražiti iz drugih izvora finansiranja.

Izgradnja brze ceste od Lašve prema Travniku, a zatim i dalje prema Jajcu jedan je od strateških infrastrukturnih projekata Vlade FBiH. Za izgradnju ceste od Travnika do Jajca potrebno je oko 550 miliona KM.

 

“Trasa brze ceste Lašva Nević Polje dio je nove proširene evropske mreže brzih cesta tzv. ruta 2A Lašva – Travnik – Jajce – Banja Luka i veoma je značajna jer će centralna područja BiH povezati s autocestom na koridoru 5-C, te će znatno poboljšati uvjete odvijanja saobraćaja duž pravca Sarajevo – Banja Luka” izjavio je nedavno je v.d. direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Dionica Lašva – Nević Polje duga je 25 kilometara i radi se o brzoj cesti s dva odvojena kolovoza, svaki s po dvije saobraćajne trake širine tri i po metra. Glavne strukture su gradnja tri tunela i 18 mostova i vijadukata. Na ovom dijelu su četiri petlje (Lašva, Kaonik, Vitez i Nević Polje).