Život

Brojne aktivnosti MDD Merhamet tokom ramazana

 

Regionalni odbor Muslimansko dobrotvornog društva Merhamet Travnik  ovog ramazana uz tradicionalne iftare na području Travnika i srednje Bosne pripremat će iftare za postače na području Livanjskog kantona i  u nekoliko općina Republike Srpske. Ifatri će biti pripremani u Travniku i transportovani u specijalnom posuđu.

-Ove godine imat ćemo iftare na području cijele općine Travnik, te u općinama Livno, Glamoč, Kotor Varoš, Skender Vakuf (Kneževo), Jezero, Šipovo, Bosanska Dubica i Prijedor. I ove godine u Travniku će biti održan tradicionalni gradski iftar, a pored toga naši korisnici narodne kuhinje će iftariti i sa kantonalnim premijerom i načelnikom općine. – kaže nam Kenan Vrbanjac, direktor Regionalnog odbora MDD Merhamet.

 

Uz podršku Bosansko-kanadskog humanitarnog udruženja i ove godine osobe u stanju socijalne potrebe dobit će prehrambene pakete, a podrška za Merhametove projekte stigla je iz Kanade, Turske, Njemačke, Švicarske. Uz sve ove aktivnosti u RO Merhameta u Travniku rade i one redovne.

 

 Briga za korisnike

 

– Četiri Merhametove narodne kuhinje u Srednjobosanskom kantonu brinu o 700 osoba svih vjera i nacija. Za korisnike narodnih kuhinja redovno se pripremaju obroci,  a za postače tokom ramazana pripremamo iftare. Na području Travnika, zahvaljujući podršci općina Travnik i Sindžan, i ove godine bit će upriličeno 13 ifatara u travničkim mjesnim zajednicama. U općini Novi Travnik pokrenuli smo projekat i iftare vozimo za invalidne i slabije pokretne osobe. – govori nam direktor Vrbanjac.

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet od početka ove godine provodi i projekat higijenskog servisa u Merhametovoj kući, jedinstven projekt koji osigurava zdravstvenu zaštitu i higijenske potrebe za osobe koje su u stanju socijalne potrebe, ali i za druge koji to nisu u mogućnosti.