Život

Članovi Humanog centra Hasna iz Janje posjetili „Naš dom“ u Travniku

 

Ustanova „Naš dom“ u Travniku jedan je od rijetkih primjera uspješne privatizacije, a ovaj projekat uspješno vodi direktor Muhamed Musemić. Rođen u Janji, nakon studija u Sarajevu već godinama živi i radi u Travniku. Njegovi zemljaci i sugrađani iz Janje, okupljeni oko Humanog centra Hasna juče su posjetili „Naš dom“ kako vidjeli jednu uspješnu priču.

-Ideja se rodila kroz naše druženje i prijateljstvo i na inicijativu suorganizatora, Humanog centra Hasna i našeg domaćina, prijatelja i rođenog Janjevca, uspješnog  biznismena. Nadam se da će prerasti u jednu tradiciju i da će to naša djeca u budućnosti nastaviti, zajedno raditi i sarađivati.   – rekao nam je Fadil Baćevac, izvršni direktor Semberija Transporta koji je jedan od organizatora posjete.

Humanost je ono što spaja ustanovu „Naš dom“ u Travniku i Humani centar „Hasna“ u Janji.

-Mi smo povratnici, jedan narod koji je opljačkan i slabo nam je ko pomogao. Mi imamo humanitarnu kuhinju „Hasna“, a to je po imenima naših šehida iz Janje. Hasna je korist i mi imamo 115 korisnika. Svaki dan jedu po jedan obrok jer žalosno je vidjeti komšiju koji nema, a ti imaš. Imamo podršku Medžlisa Islamske zajednice kroz kurbansko meso, dijaspora nam šalje, ali komšije i prijatelji daju novčana sredstva za plaćanje režija i isplatiti plaće za tri radnika. – priča nam Mustafa Mulamustafić iz Humaniog centra Hasna..

Oko 150 članova Humanog centra Hasna iz Janje ugostio je direktor Našeg doma, Muhamed Musemić za svojim zaposnicima.

-Ova posjeta Domu znači puno. Mi smo zagovornici otvaranja, ne samo ovog Doma, nego svih domova za stare u BiH i šire, jer još ima fame šta ti domovi rade i kako funkcionišu. Ovo je bila izuzetna prilika  da 150 građana Janje dođe i pogleda kako radi Naš dom i da se i neko u tim povratničkim mjestima, gdje puno starijih osoba zainteresuje da otvori dom za stare osobe. Zaista ima potrebe za tim. – kazao nam je Muhamed Musemić, direktor Ustanove „Naš dom“ u Travniku.

Gosti iz Semberije imali su priliku da posjete omiljena turistička odredišta, Plavu vodu i Vlašić.